Öngyilkos gépek Hollandiából

Önmagukat elpusztító gépek, Thijs Rijkers, installációk
Vágólapra másolva!
A holland művész öngyilkos gépei komótos tempóban saját magukat teszik működésképtelenné fűrésszel és fogaskerekeket koptató homokkal.
Vágólapra másolva!

A gépek egy Thijs Rijkers nevű holland művész alkotásai, mindkét berendezést egy hagyományos elektromos motor hajtja meg, de különböző módokon teszik tönkre saját magukat. A gépeket Rijkers saját bevallása szerint azért építette meg, hogy képes legyen empátiát kiváltani a nézőkből bármilyen élő létforma jelenléte nélkül is - olvasható a honlapján.

Így vágja szét magát a gép. Itt videón is megnézheti. Forrás: Thijs Rijkers / Vimeo

A holland művész Suicide Machine Saw névre keresztelt alkotása egy olyan villanymotor, amely bekapcsolását követően néhány karra rögzített fűrészpengékkel elkezdi szétvágni saját magát. Mivel a motor borítása tömör vasból készül, a fűrészelés elég hosszan eltart.

A másik öngyilkos masina - a Suicide Machine Sand - még komplexebb ötleten alapul: ennek villanymotora fogaskerekeket forgat, amelyekre azonban a motor rezgésének hatására folyamatosan homok hullik. Idővel így a homokszemcsék teljesen elkoptatják a fogaskerekeket, a gép pedig használhatatlanná válik.

Ez a gép szép lassan elkoptatja magát