Tényleg az iPhone a legjobb mobil?

iphone 5s, teszt, percről percre
Vágólapra másolva!
Androidos tepsimobil és a csúcs-Nokia az 5s ellen: 
Vágólapra másolva!

Néhány órával az új iPhone premierje után három csúcsmobilunk is teljesen feltöltve várja, hogy kipróbáljuk őket. Az iPhone 5s szupergyors kamerával és ujjlenyomat-olvasójával tűnik ki a mezőnyből, a Nokia Lumia 1020-as extrája a 41 megapixeles beépített kamera és a valódi vaku.

Az iPhone 5s extrája az ujjlenyomat-olvasó Fotó: Hajdú D. András - Origo

A Sony Xperia Z1 vízálló, és mivel hatalmas, két napi használatra is elegendő kapacitású akkumulátor fér bele. Mindhárom készüléket a Telekom 4G-s hálózatára kapcsoltuk, hogy azonos módon használják a hálózatot.

A Nokia 1020-asé a 41 megapixeles kamera Fotó: Hajdú D. András - Origo

A Sony Z1-est pedig simán el lehet mosni Fotó: Hajdú D. András - Origo

Melyik a legszebb mobil?

A három telefon közül egyértelműen az iPhone a legszebb, nem is a fém alkatrészeknek, hanem a jobban eltalált arányainak köszönhetően. A tarka színű hátlappal szerelt Nokia 1020-as üdítő hatást kelt az egyhangúságban, ám a szokásosnál nagyobb fényképező zavaróan kidudorodik a hátlapból. A Sony Z1-es tervezői nem nagyon tudtak mit kezdeni a hatalmas mérettel, a készülék kecsességére 0 pont jár.

Az iPhone 5s formaterve a legszebb, a Nokiát csak a bumszli kamera vágja haza, a Sony pedig túlságosan vaskos Fotó: Hajdú D. András - Origo

Nem ilyen egyértelmű a helyzet a kezelőfelület terén: a három mobil közül az iPhoné a legkisebb kijelző, ezen pedig még az iOS 7-es rendszeren is zsúfolt hatást keltenek az egymás mellett sorakozó ikonok. A legmodernebb külseje egyértelműen a Nokián futó Windows Phone 8-nak van, a Sony Androidjának külseje már kissé elavultnak hat, de még mindig ezen a legjobbak a widgetek.

Miért jobb az ujjlenyomat?

Az Apple összes terméke közül csak az 5s-ben van ujjlenyomat-olvasó. Beállítása nem nehéz, a rendszer felszólítására pár másodpercig nyomkodni kell a Home gombot, lehetőleg úgy, hogy az ujjbegyünk minden oldaláról készüljön egy minta. Célszerű legalább két hüvelykujjról és két mutatóujjról mintát rögzíteni, mert általában ezekkel szoktuk aktiválni a készüléket. Elég egyszer lenyomni a Home gombot, a felengedés során automatikusan ellenőrzi az ujjunkat, és oldja a kijelző zárolását. Összehasonlítottuk, a zárolást sokkal könnyebb feloldani az 5s-en, mint egy tavalyi, ötös iPhone-on. A Windows Phone-on egyelőre csak PIN-kódos zárolás lehetséges, ez ugyan hatékony, de nem kényelmes használni.

Balra az iPhone 5, jobbra az iPhone 5s ujjlenyomat-olvasós Home gombja Fotó: Hajdú D. András - Origo

Az Sony telefonján még mindig az Android mintarajzolós képernyőzárja tűnik a legpraktikusabbnak, itt az egyetlen problémát az okozhatja, hogy a gyakori feloldáskor a minta formája egyértelműen láthatóvá válhat a minta a képernyő koszolódása miatt. A PIN-kód vagy a jelszó használata ugyanolyan nehézkes, mint a többi platform esetében. A Google által korábban nagyon favorizált arcfelismerős feloldás jól működik, a Sony telefonja nagyon rossz megvilágításban is felismerte tulajdonosát, mégsem teljesen biztonságos. Beállításkor a rendszer is figyelmeztet, hogy a PIN-kód is biztonságosabb az arcfelismerésnél, arról nem is beszélve, hogy kényelmetlen minden feloldáskor karnyújtásnyira magunk előtt hadonászni a készülékkel.

Melyik mobil képe a legszebb?

Ránézésre mindhárom mobil szuper minőségű képernyővel van felszerelve, mert a képük nagyon éles, a betűk jól olvashatók. A specifikációkat olvasva kiderül, hogy elvileg a Sony Z1-esé a legjobb, azon 441 ppi a pixelsűrűség, míg a Nokián 332 ppi, az iPhone 5s Retináján pedig csak 326 ppi.

A színekben van, a minőségben nincs igazán eltérés (az iPhone, a Nokia és a Sony képernyői) Forrás: Origo

Készítettünk néhány makrófelvételt az összehasonlítás végett, de ezeken sem látszik jelentős különbség. Gyakorlatilag 300 ppi felett már nincs túl sok észlelhető differencia minőségben, inkább a színek térnek el minden készüléken: talán a Nokia AMOLED kijelzője túlságosan tarka.

Még mindig a Google Maps a legjobb

Mindhárom telefonnak van saját térképe és navigációja: az iPhone-on az Apple Térképek, Androidon a Google Térkép, Windows Phone-on pedig a Nokia Here Maps. Az Apple saját fejlesztésű térképe kizárólag autós navigációt kínál, a tömegközlekedést itthon még nem ismeri. Szerencsére iOS-re a Google térképe is elérhető, ezt az iPhone-osoknak érdemes kapásból le is tölteniük, mert sokkal jobb a címadatbázisa az Apple-énél.

A Here Maps, a Google Térkép és az Apple Térképek Forrás: Origo

A Nokia saját térképének előnye, hogy offline is tökéletesen használható, ingyenes, és a tesztelt címek többségénél tökéletes útvonalat generált, de mondjuk az Uránia Csillagvizsgáló helyét nem ismerte (erre csak a Google Maps volt képes). Ha valaki tömegközlekedéssel szeretne útvonalat tervezni, egy Here Transit nevű ingyenes appot is kell kell tölteni mellé. A három platform közül egyelőre csak az Androidon lehet elérni azt, hogy a Google Térképnek a mikrofonon mondjunk be egy magyar címet ahelyett, hogy azt be kellene gépelni, pedig ez például az autóban nagyon jól jön.

Lassított felvétel

Az iPhone 5s kamerájának leglátványosabb újítása a lassított felvétel (slow-mo) lehetősége, amely 720p felbontással érhető el. Mint a lendi videón is jól látszik, elég látványos a végeredmény, a mozdulatok extra részletessé válnak ebben az üzemmódban. Nagyon egyszerű használni: a felvételek elejét és végét mindig normál sebességgel rögzíti a telefon, a kettő közötti rész esetében azonban még a hang is lassítva hallatszik.

Ez a lassított felvétel az iPhone 5s-sel készült:

Hagyományos videóból ilyet rögzít az iPhone 5s:

Ezt ugyanott vettük fel a Nokia Lumia 1020-assal:

A Sony Xperia Z1-es ilyen videót vesz fel:

A videók minősége nagyon hasonló mindhárom készüléknél, komolyabb differenciát csak a Nokiánál tapasztaltunk, aminek nagyobb átfogású az objektívje, így sokkal több dolog látszik rajta, mint a riválisok felvételein.

Melyik a legjobb fotózásban?

Az egyik közeli édességboltban beltéri, a Zeneakadémia főbejáratánál pedig kültéri fotókat készítettünk mindhárom telefonnal. Egy normál monitoron nézve, belenagyítás nélkül mindhárom telefon jó minőségű képeket rögzített, bár a Sony képei elég fakó színűek.

Az iPhone, a Sony és a Nokia képéből rögzített részlet (mindhárom kép a Zeneakadémiáról készült) Forrás: Origo

A képszerkesztő kollégákat kértük meg a fotók mélyebb elemzésére. Ők azonos méretű részleteket vágtak ki a fotókból, ezek összehasonlításakor pedig jól látszik: a leginkább részletgazdag fotókat a Nokia rögzíti, a 38 megapixeles felbontásnak köszönhetően a kép kis részletét képező Liszt Ferenc szobor is tökéletesen kivehető. Ugyanez a képrészlet még a Sony esetében is elfogadható minőségű, de az iPhone-nál már kifejezetten pixeles, hiszen az Apple telefonja csak 8 megapixeles, míg a Sonyé 20,7 megapixeles. Más kérdés, hogy hétköznapi használat során az ilyen fokú részletesség mennyire számít.

Az iPhone 5s, a Sony Z1 és a Nokia 1020 fotójának részletei: jól látszanak a színek közötti különbségek Forrás: Origo

A naplemente utáni sötétben való fotózás során a Nokia teljesített a legjobban: ennek a kamerája eleve a legjobb fényerejű, és kicsi Xenon-vakujának a fénye is a legerősebb, négy-öt méteres távolságra is elegendő. A második helyen az iPhone 5s áll, kevés fénynél ez is jól teljesített, bár ledes villanója kevésbé erős. Esti fotózáshoz a legrosszabb választásnak a Sony bizonyult, a vaku használata sokszor teljesen használhatatlan képet eredményzett, nélküle pedig zavaróan zajos volt a fotó.

De gépelni melyiken könnyű?

Egymás után próbálgattuk végig az okosmobilok virtuális billentyűzeteit. A négycolos iPhone esetében a rendszergombokat nem lehet testreszabni, a képernyő kicsisége miatt a nagyobb kezűek nehezen boldogulnak az egymás mellett sűrűn sorakozó betűkkel. A négy és fél colos Nokia esetében már jobb a helyzet, a legkényelmesebben azonban az ötcolos Sony-n lehet bepötyögni a betűket - ezen viszont kisebb kézzel nehéz elérni a kijelző széleit egykezes használat esetén.

Zsebmoziban az iPhone erős

Imádja a Youtube-ot nézegetni a konyhában? Ha a The Fox-ot szeretné üvöltetni mobilján, akkor mindenképpen az iPhone 5s a legjobb választás, ennek szólnak a leghangosabban és a legszebben a beépített hangszórói. A leginkább dobozhangúnak a Sonyt találtuk, és bár a Nokiát is viszonylag jó minőségű hangszórókkal szerelik, a windowsos Youtube app rettenetes, tulajdonképpen nem tesz mást, csupán meghívja a videomegosztó mobil aloldalát.

El is jutottunk az appokhoz. A legjobb minőségű kínálattal az iPhone rendelkezik, bár már egyre jobban felzárkózik hozzá az Android is. A Nokián futó Windows Phone nagyon le van maradva az appok választékában: bár a legismertebb appok közül már egyre több elkészül rá, az olyan ismert szolgáltatások, mint a Gmail, sok esetben csak nem hivatalos, sokszor több száz forintba kerülő appként érhetők el rá.

Az iPhone legidegesítőbb dolga

Mind a Nokia, mind a Sony mobilra kényelmesen lehet fájlokat másolni: a microUSB-kábelen keresztül csak át kell másolni a zenéket, fotókat, videofájlokat. Nem így az iPhone-nál: az a telefon csakis az iTunes programon keresztül hajlandó kommunikálni a PC-vel. Azzal pedig nem lehet egyszerűen zenét kopírozni, hanem szinkronizálni kell a számítógépen és a telefonon lévő számokat. A másolást követően pedig a telefonról nem lehet újból kinyerni a zenéket, az Apple által beépített korlátozás miatt. Az iTunesos machinálást csak a legfanatikusabb Apple-rajongók tartják jónak, lelke mélyén valószínűleg az összes többi iPhone-tulaj utálja ezt a szoftvert.

Az iPhone naponta töltendő

Nyolcórányi használatot követően az iPhone 5s akkumulátorának töltöttsége 64 százalékon áll, a Sony Z1-esé pedig 75 százalékig merült le. A Nokia töltöttségét nem tudtuk megmérni, mert a teljes méretű fotók és videók lemásolásához muszáj volt a PC-re kapcsolnunk, ami feltöltött valamennyit a már merülő telepen. Korábbi tesztünk során a Sony Z1-esből két-három napos üzemet is ki tudtunk hozni, a Nokiát pedig a nap végén mindig tölteni kellett. A hasonló mértékű merülést valószínűleg az okozza, hogy mindegyik telefonon viszonylag hosszan Temple Run-oztunk, a 3D-s grafikájú játékok pedig úgy tűnik, gyártótól és platformtól függetlenül agresszívan lemerítik az okostelefonokat.

Nem filléres játékszerek

A tesztben vizsgált iPhone 5s 16 gigabájtos változata kártyafüggetlenül 221 ezer forintba kerül, míg a Nokia Lumia 1020-asért - 32 gigabájtos változatban kapható - 215 ezer forintot kérnek, a Sony Xperia Z1-es pedig ugyancsak 220 ezer forint körüli összegbe kerül - ugyancsak 16 gigabájt memóriával.

Ebben a kategóriában már elég gyors hardverrel szerelik a telefonokat, egyiknél sem tapasztaltunk szaggatást vagy lassulást, ahogy az el is várható. Amikor az iPhone 5s-t és egy tavalyi iPhone 5 mellé helyeztük, nem érzékeltünk számottevő különbséget a két telefon működése között. Az ujjlenyomat-olvasó nem túl izgalmas, de hasznos újítás, praktikusan akadályozza meg, hogy idegenek turkáljanak a telefonunkban. Valószínűleg az izgalmas újítások hiánya a legnagyobb oka annak, hogy az idén nem tolongtak az új iPhone-okért a boltokban.

Kinek való egy Nokia 1020-as? Elképzelésünk szerint egy igazi művészlélek fotósnak, aki nem az appok, hanem a fényképek megszállottja, akit nem zavar, ha nem tudja kipróbálni saját mobilján az ismerősök által ajánlgatott appokat. A Sony Z1-es egy csataló, olyanoknak való, akiknek csak az a fontos, hogy ne merüljön le állandóan az okosmobiljuk: gyakorlatilag az összes menőbb androidos mobil ilyen: jóval nagyobb az iPhone-nál, ezért jobban bírja akkuval - viszont messziről látszik, hogy a zsebünkben van.