Az olcsó szuperkar lett az év dizájnja

titán kéz
Vágólapra másolva!
A Titan Arm nevű szerkezet nem csak a felkarjukkal valamilyen sérülés vagy betegség miatt erőt kifejteni nem tudóknak nyújthat segítséget, a jövő fizikai munkásainak dolgát is megkönnyítheti.
Vágólapra másolva!

A díjat a különleges kialakítású, rendkívül halk ventilátorokat és porszívókat fejlesztő brit cég alapítója, James Dyson jótékonysági alapítványa szervezi minden évben. Az összesen negyvenezer fontos, vagyis több mint tizennégy millió forintos pénzjutalommal járó elismerést olyan egyetemi fejlesztők nyerhetik el, akik valamilyen problémára dolgoznak ki megoldást. Az idén a Pennsylvaniai Egyetem gépészmérnökeinek csapata nyerte el az elismerést, akik egy olyan felsőtesten viselhető robotvázat fejlesztettek ki, amely jelentősen megnöveli viselőjének kézerejét.

Bárkit erőssé tesz a robotkar Forrás: James Dyson Foundation

A Titan Arm nevű robotkar működéséhez szükséges energiát a hátizsákhoz hasonlóan viselhető, akkumulátoros motor szolgáltatja. A szerkezet a vállra, a könyökra és a felkarra rögzíthető, és 175 Newtonnal növeli meg viselőjének erejét. Ez nagyjából azt jelenti, hogy viselőjének karizmait egy 18 kilogrammos tárgy felemelése gyakorlatilag nem terheli. Az eszközt számos szenzorral is felszerelik, amelyek hasznos információkat nyújtanak a sérült karú emberek rehabilitációjával foglalkozó orvosoknak. A fejlesztők szerint a robotváz akár idős embereknek is segíthet a mindennapi teendők ellátásban, mert egy töltéssel akár nyolc órán át működőképes.

A robotkar jelentőségét az adja, hogy négy fejlesztője egy hasonló feladatra alkalmas, már létező robotváz árának töredékéből képes volt megépíteni nyolc hónap alatt. A BBC beszámolója szerint a prototípust nagyjából 425 ezer forintnak megfelelő összegből építették meg, míg a jelenleg kapható típusok 20-25 millió forintba kerülnek. A prototípus tervezéséhez szükséges alkatrészek egy részét 3D-nyomtatóval készítették, másokat CNC-marógéppel állítottak elő.