Egy új kütyüvel bárki Cousteau kapitánnyá válhat

openROV vízalatti robot
Vágólapra másolva!
A laptopról vezérelt olcsó mini-tengeralattjáró száz méteres mélységben is tud filmezni HD-minőségben. Feltalálói szerint segítségével bárkiből Cousteau kapitány válhat.
Vágólapra másolva!

Az OpenROV nevű vízi jármű tulajdonképpen a ma már otthoni használatra is elérhető drónok víz alatt működő megfelelője. A laptopról távirányítható, nagyjából retikül méretű eszköz tervrajzai nyilvánosak, alkatrészeit pedig egyben lehet megrendelni az interneten a fejlesztők honlapjáról.

Minden benne van, de a vevőnek kell összeraknia

A nettó 850 dolláros, vagyis 190 ezer forintos árért minden szükséges komponenst tartalmaz. Többek közt egy HD-felbontású digitális kamerát mozgatható fejjel, és a sötét helyszíneket bevilágító ledeket, valamint a víz alatti közlekedést biztosító motort és propellereit is.

A víznyomást 100 méteres mélységig álló járműház természetesen vízálló, belsejében pedig Arduino és Beaglebone Black miniszámítógépek találhatók, amelyek alapesetben a száz méter hosszú, ugyancsak a csomag részét képező táp-, és kommunikációs kábelen kapják az energiát, de igény szerint lítium akkumulátorról is működtethető az OpenROV.

Ezzel bárki felfedezheti a tengert

Eric Stackpole és David Lang, az OpenROV feltalálói szerint a készülék az átlagembert is Jackeq Cousteau-vá teszi, mert elérhetővé teszi a víz alatti táj felfedezését elérhető áron. Szerintük az OpenROV-val akár a National Geographic természetfilmjeihez hasonló minőségű víz alatti videókat lehet felvenni. A fejlesztők szerint a készülék akár tudományos munkára is alkalmas.

Így néz ki az OpenROV összerakva Forrás: OpenROV

A vízi jármű nevét a "remotely operated vehicle", vagyis a "távolból irányított jármű" kifejezésből kapta, és azért "open", mert fejlesztése a közösséggel együtt történik, minden tervrajza nyilvános, az eszközt pedig megvásárlóik szabadon fejleszthetik, módosíthatják.

A minitengeralattjáró fejlesztése tavaly kezdődött, a fejlesztéshez szükséges 20 ezer dolláros tőkét mindössze két óra alatt összegyűjtötték a Kickstarter ötletportálon. Jelenleg világszerte már ötszáz darab van használva a járműből az alapítók nyilatkozata szerint.