A paravános egyterű iroda a legrosszabb

egylégterű irodák, open office, illusztráció
Vágólapra másolva!
Zavar a koncentrálásban, növeli a stresszt, demovitál: a paraván sem segít azon, hogy ne legyen frusztráló open office-ban dolgozni.
Vágólapra másolva!

Nagyjából ezek a megállapításai annak a tudományos tanulmánynak, amelyet a Sydneyi Egyetem kutatói végeztek az egy légterű irodák hatásaival kapcsolatban. A 42 ezer amerikai irodai dolgozó által kitöltött kérdőívek értékelésével készült kutatás eredményeit a Journal of Environmental Psychology című szakfolyóiratban hozták nyilvánosságra.

A legtöbben a hangzavart utálják

A kollégáikkal egy légtérben dolgozókat leginkább az irodai zaj zavarja: mivel nincsenek falak, mindenki hallja, mit csinál a másik, és saját ügyeiket sem tudják úgy intézni, hogy arról a többiek ne értesüljenek. Az egy légterű irodában dolgozók közül kétszer annyian panaszkodtak arra, hogy nem tudnak kellően koncentrálni a zaj miatt, mint a különálló, kisebb irodahelyiségben dolgozók. Az egy légterű munkahelyeken leginkább a komplex feladatok megoldása nehézkes a zavaró tényezők miatt.

Hiába a fakkok, a munkatársak ugyanúgy idegesítenek Forrás: AFP/Lex Van Lieshout

Ugyancsak zavaró tényező, de kevésbé frusztrálja a dolgozókat a tanulmány szerint az, hogy a közös légtérben mindenki rálát a másikra. Emellett további közös konfliktusforrás, hogy nem lehet egyedileg szabályozni a hőmérsékletet, mint a különálló irodák esetében. A tanulmány szerint az íróasztalokat elválasztó paravánok sem nyújtanak kellő magánszférát a dolgozóknak: az ezek mögött ülőket jobban idegesítik a zajok, mivel takarásuk miatt nem láthatják, hogy azoknak mi a forrása. A kutatás szerint a legboldogabbnak a külön kis helyiségben dolgozók, a legfrusztráltabbnak pedig a paraván mögött, open office-ban dolgozók számítanak.

Külön irodából is lehet kooperálni

Bár az egyterű irodákat eredetileg azért alakították ki, hogy javítsák az alkalmazottak közötti kommunikációt, a felmérés szerint a közvetlenebb kommunikáció előnyei nem ellensúlyozzák azt, hogy a közös térbe zárt munkatársak a tevékenységükkel egymást zavarják – írja a Hardvard Business Review a tanulmány megállapításairól.

Ha nincs paraván, legalább látni, ki telefonál hangosan Forrás: AFP/Isabelle Rozenbaum

A többi kollégával való együttműködés nehézségére a külön helyiségekben és egy légterű irodákban dolgozók közül is csak kevés dolgozó – a megkérdezettek kevesebb 10 százaléka – számolt be. Meglepő módon a tanulmány szerint a másokkal való együttműködést éppen a külön irodákban dolgozók találják egyszerűbbnek, a lap szerint valószínűleg azért, mert ők könnyebben tudnak privát módon megbeszéléseket folytatni, mint az üres tárgyalókra vadászó, közös légtérben dolgozók.

Miért stresszel a zsúfolt munkahely?

Személyiségfüggő, hogy ki számára ideális az open office munkahely, és kinek ideálisabb a külön kis iroda – nyilatkozta a Life Networknek korábban dr. Nagy László, a Pécsi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének adjunktusa. Az extrovertált, társaságra vágyó emberek jobban viselik a zsúfoltságot, az introvertált, befelé forduló alkatúak kevésbé, mivel mindkét típusnál más az optimális serkentettségi szint. Ez azt jelenti, hogy egy ideális munkahelyen egyaránt megtalálhatók kisebb, zárt munkahelyek és nagyobb, egy légtérben lévő munkahelyek is.