Nem kaszál sokat a Sony a PS4-en

PlayStation 4, PS4
Vágólapra másolva!
Az új Playstationön néhány ezer forintnak megfelelő haszna van a gyártónak.
Vágólapra másolva!

Az IHS amerikai piacelemző cég egy Playstation 4 konzol alkatrészeinek elemzésével becsülte meg a Sony új játékgépének előállítási árát. A társaság becslései szerint egy PS4 381 dollárba kerül a Sony-nak, míg a vásárlók az észak-amerikai piacon 400 dollárért juthatnak hozzá a készülékhez. Az IHS elemzése szerint egyébként az új játékgép két legdrágább alkatrésze a processzor és a gyors memóriamodulok, ezek a konzol árának csaknem felét teszik ki.

Ez mindössze 18 dolláros, vagyis nagyjából négyezer forintnak megfelelő profitot jelent. Ugyanakkor az All Things Digital technológiai hírportál felhívja a figyelmet arra is, hogy az előző modell, a PS3 megjelenésének első éveiben nem hogy nyereség nem volt a készüléken, de jelentős veszteséggel árulta konzolját a Sony, annak költségeit ugyanis csak évekkel később tudta mérsékelni. Az így kieső bevételeket a játékprogramok eladásából kompenzálta a cég. Ehhez képest már az is előrelépés, hogy a PS4-en egyáltalán van profitja a gyártónak.

Ezenn a konzolon már némi haszna is van a gyártónak Forrás: PlayStation

Az, hogy a játékok eladásából nyerik ki a profitot utólag, sok éve általános gyakorlat a konzolgyártók körében. Ugyanakkor az okostelefonok és táblagépek megjelenése átformálta a piacot, azokra ugyanis sokkal olcsóbban lehet játékokat venni a konzoloknál, ezért a gyártók már nem tudják fenntartani a régi bevált üzleti modellt.