Várjunk még egy évet az új konzolokkal!

Sony, PlayStation, PS4
Vágólapra másolva!
Az új Xbox után a Playstation 4 sem győzött meg bennünket. Egyelőre jobban járunk, ha új játékokat veszünk a régi gépekre.
Vágólapra másolva!

Egy héttel ezelőtt kipróbáltuk az Xbox One-t, ezúttal a rivális konzol, a Playstation 4 került a kezünk közé. Már a dobozát megfogva feltűnik, hogy a PS4 sokkal kisebb és könnyebb az Xbox One-nál. Kissé retrós külseje leginkább a Playstation 2-vel rokon, a harmadik generáció lekerekített formáival a tervezők teljes egészében szakítottak.

Ezt a gépet is gyerekjáték beüzemelni: mivel a tápegységet beépítették a dobozba, egy egyszerű dróttal be lehet dugni a konnektorba, az adatokat pedig az ötszáz gigabájtos winchesterre lehet menteni. Jár a csomaghoz egy HDMI-kábel is, az internetre pedig wifin és vezetéken át is tud kapcsolódni.

A PS2-re hajazó retró külsőt kapott a PS4 Forrás: Origo

Hogy néz ki ez a játék?

A Sonytól kölcsönkapott konzolhoz egy, a legfontosabb új játékokat tartalmazó csomagot is mellékeltek, kezdésnek az új Call of Duty-t lökjük be a gépbe. Mivel a konzol álló helyzetben van, először fordítva dugjuk be a lemezt – az esti sötétben nem könnyű megtalálni a gépet kettéválasztó résbe süllyesztett apró gombot sem. Hivatalosan egyébként egy hétezer forintos tartót kellene venni a géphez, hogy függőlegesen is használni lehessen.

Elavult technológiával készül, ezért nem elég ütős az új Call of Duty Forrás: Origo

Kezdésként egy földrengés sújtotta településen kell menekülni, nem sokkal később pedig a súlytalanságban lövöldözni egy űrállomáson. Sajnos hiába várjuk a csodát, a grafika bizony egyáltalán nem lélegzetelállító. Hasonló szintű látványt már két éve simán élvezhetünk egy jobb asztali gépen, ami viszont úgy száz-százhúszezer forinttal drágább a 128 ezer forintba kerülő PS4-nél. A környezet nem túl részletgazdag, a karakterek kidolgozása, mozgásuk élethűsége sem egyedülálló. A kilépés után kiderül, hogy külföldi megjelenése óta már kiadtak egy javítást a játékhoz: a több mint hétszáz megabájtos csomag telepítése a grafikai hibák zömét orvosolja.

Az új irányító sokkal jobb lett Forrás: Origo

Az eredetileg recés szélű űrállomások és házak körvonalai ezután már viszonylag szépen elsimulnak, de a játék virtuális környezete nem lesz szebb. Egy új generációs játéktól azt várnánk, hogy ha belelövünk egy ablaküvegbe, akkor az széttörjön, ehhez képest csak ugyanaz a golyónyom jelenik meg rajta, ami az összes többi tereptárgyon.

Több van ebben a gépben

Az, hogy egy játék küllemét egy egyszerű javítás telepítése ennyire képes megváltoztatni, azt jelzi, hogy a PS4-re megjelent első programok fejlesztésével nagyon siethettek a készítők. Berakjuk a másik csúcsjátékot, a Killzone: Shadow Fall-t, de az sem igazán nyűgözi le két tesztelőnket. Igaz, ebben néhol olyan fény- és árnyékeffektusok is megjelennek, amelyek legalább egy új generációs játékra utalnak.

Ugyanígy járunk az Assassin’s Creed IV-gyel is, ahol folyamatosan a magasban kell lopakodni. A megmászható fák és tornyok szépek, de a vízfelületek egy többéves játékban is élethűbbek.

Az állítva való használathoz elvileg egy hétezer forintos tartót is venni kell Forrás: Origo

Eleve nem számítottunk egetverő újdonságra a legújabb LEGO-játéktól, a Marvel Super Heroes-tól, hiszen leegyszerűsített formájú játék emberek a főszereplői, de az azért kifejezetten béna, hogy a Hulkkal széttrancsírozott legóteherautó még egy új generációs gépen is csak negyedannyi építőkockára esik szét, mint amennyiből egyébként áll.

Összességében mindegyik játék olyannak tűnik, mintha egy PS3-as kiadást tuningoltak volna fel grafikailag az új generációra. Ennek az az oka, hogy ezek a játékok még az előző generációs fejlesztői motorokkal készültek: bár a nagyobb teljesítmény lehetőséget ad néhány vizuális tuningra, alapvetően nem alkalmas arra, hogy gyökeresen új látványt biztosítson. Ez azért problémás, mert ezek a játékok mindegyike 5-6 ezer forinttal drágább, mint a Xbox 360-as és PS3-as kiadáshoz.

A tálcás Blu-ray-meghajtó végre a múlté Forrás: Origo

Igazi újdonságot csak azok a programok fognak kínálni, amelyeket eleve az új gépekre készítenek. Ilyen lesz például a Driveclub autószimulátor vagy a The Division és a Watch Dogs akciójátékok, ezek azonban csak jövőre jelennek meg. Az Xbox One-on tesztelt Forza 5 autószimulátor is ezért volt sokkal szebb, az a játék is eleve az új gépre készült.

Jobban búg az Xboxnál

Akármelyik játékot is használtuk, az első öt-tíz percben a PS4 csöndben működött, utána azonban erősebb fordulatra váltott a hűtése, a gép jól hallhatóan búgni kezdett. Bár az új Playstation kétségkívül hangosabb a terhelés alatt is tökéletesen csendes új Xboxnál, a zaj azért nem nagyon zavaró (nagyjából egy gamer laptopéval azonos).

A középen lévő kis résben bújik meg a lemezkiadó és a bekapcsológomb Forrás: Origo

A PS3-hoz képest jobb minőségű lett a konzolhoz mellékelt irányító. Ahogy korábban, ez most is beépített – microUSB-kábellel tölthető – akkumulátort tartalmaz, szemben az Xbox irányítójával, amibe ceruzaelemet vagy akkumulátort kell rakni. Az új vezérlőn a korábbinál jobban használható ravaszok vannak, ezek autós és lövöldözős játékoknál egyaránt jól jönnek. A kontroller közepe a laptopok tapipadjához hasonló, érintésérzékeny felület lett, és egyben benyomható gombként is funkcionál. Egyelőre csupán a durván húszezer forintért külön megvásárolható Playstation Camerával használható minijátékban, a Playroomban lehetett kihasználni a képességeit. Kevésbé fontos újdonság, hogy a vezérlő már egy apró hangszórót is rejt, ami egyszerűbb effektusok előállítására szolgál.

Nem kötelező a kamera

Az Xbox One-nal ellentétben a Sony konzoljához nem kötelező a mozgásérzékelő kamera megvásárlása. A playstationös kamera méretben és tudásban is elmarad az akár sötétben is működő új Microsoft Kinecttől, de a minijátékkal végzett tesztünk során jól működött, bár csak primitív feladatokra használtuk. Megfelelő angol kiejtéssel lehetővé teszi a rendszer vezérlését, de például Skype-olni egyelőre nem lehet a készülékkel (igaz, ez az Xbox One-on is fizetős extra).

Nem olyan okos, mint a Kinect, de az ugrálós játékokat a Playstation Camera is kiszolgálja Forrás: Origo

Bár Blu-ray-filmeket a PS4 és az Xbox One is le tud játszani, egyelőre egyik konzol sem számít univerzális otthoni médiaközpontnak, mivel nem érhetők el rájuk olyan appok, amelyekkel például a PC-ről megosztott vagy hálózati merevlemezen lévő filmeket lehetne nézni rajtuk.

Még ezt sem érdemes megvenni

Mivel kamera nélkül is megvásárolható, a Playstation 4 jóval – 32 ezer forinttal – olcsóbb a 160 ezerbe kerülő Xbox One-nál. A gép első, "szürkepiaci importból" származó példányai már most elérhetők a hazai boltokban, a hivatalos hazai premierje csak jövő pénteken, december 13-án lesz. Attól fogva hazai garanciával lehet megvenni majd a gépeket, bár karácsony előtt csak eléggé korlátozott mennyiségben.

Forrás: Origo

A már említett játékhiány miatt szerintünk egyelőre nem érdemes megvenni ezt a gépet, ahogy az Xbox One-t sem – ez utóbbit hivatalosan nem is árulják még itthon, érdemes legalább jövő karácsonyig várni a beszerzéssel. Ha van otthon Xbox 360 vagy PS3 konzol, jobb ötlet, ha karácsonyra ezekre veszünk két vagy három új játékot. A Playstation 3-as verziójából most már legfeljebb az olcsóbb modelleket érdemes megvenni 50-60 ezer forintért, erre a gépre is jönnek még ki új játékok legalább két évig. Ha valakinek van még asztali PC-je, itt a jó alkalom, hogy bővítse egy ötvenezer forintos videokártyával, bár a mai játékokhoz egy gyorsabb AMD FX vagy Intel Core i5-ös lapkára is szükség van. Egy játékok futtatására alkalmas, izmos laptop legalább 300 ezer forintba kerül, és utólag fejleszteni sem lehet.