Jön az új USB, mi lesz a pendrive-okkal?

USB csatlakozók, szabvány. Egy hostess kövekkel kirakott pendrive-ot tart a kezében a berlini IFA vásáron, 2007. augusztus.
Vágólapra másolva!
Teljesen új kialakítású csatlakozót tervez az USB technológia szabványait felügyelő USB Promoter Group. A szervezet tájékoztatója szerint az új csatlakozóra az egyre vékonyabbá váló eszközök miatt van szükség, amelyekbe egy hagyományos USB-foglalatot már nem lehet beépíteni.
Vágólapra másolva!

A kilencvenes évek elején kialakított univerzális csatlakozó az elmúlt húsz évben lényegében nem változott, bár az átviteli sebesség több mint az ezerszeresére növekedett. Ma már szinte minden eszköz USB-vel csatlakozik egymáshoz vagy a számítógéphez, a nyomtatóval kezdve a külső merevlemezig. Bár a számítógépekbe épített USB-aljzat formája változatlan maradt az évek során, a telefonokhoz, hordozható lejátszókhoz és hasonló kompakt eszközökhöz alternatív csatlakozók is készültek microUSB és miniUSB szabványként.

Már most is ennyiféle csatlakozótípusa van az USB-nek Forrás: Flickr/Paul Downey

Az USB-technológiát felügyelő szervezet, az USB Promoter Group tervei szerint az új, egyelőre még ismeretlen alakú és kivitelű csatlakozót olyan kábellel lehet majd használni, amelynek mindkét vége teljesen azonos lesz. További extra, hogy az Apple Lightning csatlakozójához hasonlóan mindkét irányban be lehet majd dugni az új USB-kábelt, ellentétben az aszimmetrikus kivitelű jelenlegi típusoknál: ezek csak egy irányban illeszkednek a csatlakozóhoz.

Az USB Promoter Group leírása szerint az új csatlakozó ugyanarra az adatátviteli sebességre lesz képes, mint a legújabb – akár másodpercenként több mint egy gigabájt adatot is átvinni képes – USB 3.1 szabvány, ezért nem kap új verziószámot, csupán Type-C jelöléssel fogják illetni. Mivel az alapvető adatátviteli protokoll változatlan marad, elvileg egyszerű adapterek segítségével az új típusú USB-csatlakozó is képes lesz kommunikálni régebbi eszközökkel, például pendrive-okkal, bár pontos technikai paramétereit várhatóan csak a jövő év közepén fogják véglegesen rögzíteni. Az új csatlakozót használó eszközök megjelenése csak azután várható.