Könnyen eltéríthető az ismert játékdrón

Air drone 2.0
Vágólapra másolva!
Akár egy laptoppal is átvehetjük az irányítást egy idegen Parrot kvadrokoptere felett.
Vágólapra másolva!

Egy amerikai hacker szerint kereskedelmi forgalomban olcsón megvásárolható eszközökből lehet olyan gépet eszkábálni, amivel bármely, a Parrot cég által gyártott repülő szerkezet eltéríthető. Samy Kamkar szerint a dolog azért ennyire egyszerű, mert a játékdrón gyártója semmilyen titkosítást nem alkalmaz a drón és az irányító közötti adatkommunikációra.

A Parrot termékeiből 2010 óta félmilló kelt el Forrás: Parrot SA.


A támadást leegyszerűsíti, hogy a cég által gyártott kütyük mindegyikének hálózati azonosítója egy bizonyos tartományon belülre esik. A hálózati csatolók a gyártó által adott azonosító alapján találják meg és kezelik a hálózaton működő gépeket, ez esetben a drónokat. Az azonosítók ismeretében könnyen megtalálhatóak a környéken működő drónok és egy egyszerű programmal feltörhetőek. Mivel a távirányításra használt telefon vagy táblagép és a drón közötti adatforgalom nincs titkosítva a hacker behatolhat a hálózatba, megszüntetheti a tulajdonos hozzáférését és saját készülékét hitelesíttetheti irányítóként.

Korábbi tesztünket itt olvashatja Forrás: [origo]


Samy Kamkar egy videóban demonstrálja is az általa készített “zombidrónt”, amit kifejezetten más drónok feltörésére alkalmas eszközökkel szerelt fel. A Raspberry Pi miniszámítógépből, wifiantennából és akkumulátorból álló találmány segítségével saját kvadrokoptere a levegőben repkedve kutat áldozatok után.

Más Parrot drónokkal találkozva a zombidrón automatikusan feltöri azokat, átadva az irányítást saját tulajdonosának. Kamar elmondása szerint még csak saját Parrotra sincs szükség a művelethez, akár egy laptoppal is elvégezhető az eltérítés, ha sikerül találni a környéken egy drónt.

A Parrot képviselői egyelőre vizsgálják az ügyet, nem fűzve további kommentárt a weben közzétett videóhoz, illetve a feltöréshez használt program kódjához. A Parrot játékdrónját korábban mi is kipróbáltuk, az egy töltéssel tizenöt percen át repülni képes, kamerával is felszerelt drón alapváltozata már nyolcvanezer forintért beszerezhető.

Kamkar bejegyzése szerint az Amazon csomagszállító drónja adta számára az ötletet: véleménye szerint a Parrot gyártója hanyag módon járt el a készülék fejlesztésénél, valószínű hogy egy értékes csomagokat vagy éppen ételt kiszállító repülő szerkezet fejlesztői már jobban odafigyelnek a hálózati biztonságra is.