Magyar ötlet győzheti le a Google tévés kütyüjét

airtame, HDMI Wifi
Vágólapra másolva!
A gyerekkora óta Dániában élő Sükösd Attila és csapata jó úton halad, hogy a jövőben teljesen elfelejthessük a drótokat, ha egy számítógépen megnyitott filmet, játékot vagy prezentációt a tévénken vagy bármilyen másik képernyőn akarunk futtatni. Az ötlethez netes felajánlásokból két hét alatt összeszedték a pénzt, a fejlesztés lepipálhatja az Apple és a Google hasonló megoldásait.
Vágólapra másolva!

Sükösd Attila és dán fejlesztőkből álló ötfős csapata Airtame néven már el is készítette a Google Chromecast nevű apró hardveréhez hasonló egységből, valamint a saját maga által fejlesztett szoftverből összeálló megoldás prototípusát.

A végleges termék tömeggyártásának megkezdéséhez az Indiegogo nevű közösségi finanszírozó oldalon kezdtek pénzt gyűjteni két héttel ezelőtt. Eredetileg az tűzték ki célul, hogy a közösségi befektetők kis összegű felajánlásaiból januárra 160 ezer dolláros, vagyis 35 millió forintnak megfelelő tőkét gyűjtenek össze, de már az első két hét alatt mintegy 39,6 millió forintnyi felajánlás érkezett közel kétezer felajánlótól – hatmillió forintnak megfelelő összeg az első napon összegyűlt. A jelenlegi számok alapján a kampány végére várhatóan túllépik a 110 millió forintos összeget is.

Ilyen kütyü fogadja majd a képet wifin keresztül Forrás: Airtime.com

Képet a tévére drótok nélkül

Mivel sikerült a koppenhágai csapatnak felkeltenie a közösségi befektetők érdeklődését? Az Airtame egy olyan megoldás, ami bármilyen windowsos, maces vagy linuxos számítógép képét képes wifin keresztül jó minőségben átvinni egy tévére, monitorra vagy projektorra. A számítógép oldalán csak a vezeték nélküli hálózat támogatása alapfeltétel, a Sükösd Attila által írt szoftver akár egy hat-hét éves, kétmagos processzorral szerelt PC-n is működőképes.

Az elküldött adatokat egy olyan miniszámítógép fogadja, amelyhez hasonlót nemrég a Google is bemutatott: a keresőcég kütyüjével Youtube-ot és más internetes szolgáltatásokat lehet nézni a tévén számítógép nélkül, telefonnal vagy táblagéppel vezérelve. Sükösd Attila az Origónak elmagyarázta, hogy az Airtame technológia nagy részben nyíltan elérhető technológián alapul, még saját fejlesztéseiket is megosztják a közösséggel.

Bármilyen eszközzel menni fog

Az Apple AirPlay megoldása csak az Apple saját gyártmányú eszközeivel működik, egy másik elterjedt technológia, a Miracast pedig csak két eszköz között képes képet átküldeni, közvetlen wifikapcsolaton. A Google Chromecast nevű, hasonló eszköze jelenleg csak arra alkalmas, hogy filmeket, zenéket játsszon le a hálózatról, valamint internetes zene- és videoszolgáltatásokat lehet elérni vele egy tévén, számítógép nélkül. Vezérlése okostelefonról vagy táblagépről történhet.

Ezzel szemben az Airtame képes a képernyő tartalmát akár számítógépek között megosztani, vagy egy PC-n lévő prezentációt, fotót, filmet, de akár játékot is megjeleníteni a tévén vagy projektoron wifis rádióhullámokon keresztül. A megoldás lényege, hogy a szoftver videóvá alakítja a monitor tartalmát – akár egy full-HD felbontást is –, amelyet a tévé, kivetítő HDMI csatlakozójába dugott miniatűr eszköz fogad. Ez utóbbi egyébként a Google Chromecastjához hasonlóan a tévé USB csatlakozójáról vagy régebbi készülékek esetében külső adapterről kapna energiát.

Ehhez csupán a feltelepített Airtame szoftveren kell kiválasztani, hogy melyik elérhető kijelzőn akarjuk élvezni a számítógép képét és hangját. Riválisaival ellentétben az Airtame-mel egyszerűen megoldható az is, hogy mondjuk egy tanár számítógépének képernyője egy gombnyomással az összes diák laptopján megjelenjen, típustól függetlenül.

Egyszerű wifihálózaton is átviszi a képet, a hálózati forgalom optimalizálásával Forrás: Airtime.com

Még nincs kész a szuperkütyü

Az Airtame készítői jelenleg a pendrive-hoz hasonló méretű egység végleges verziójának kifejlesztésén dolgoznak, és lehetséges ázsiai és európai gyártópartnerekkel tárgyalnak. A már működő prototípus ugyanis még egy nagyobb Raspberry Pi miniszámítógépen alakul. Az egyik fontos kihívás az, hogy sikerüljön az apró gépházba két wifis adóvevőt is bezsúfolni: az egyik a kép és hang fogadására szolgál, a másikon keresztül a hálózati forgalmat vezérli a számítógépen lévő szoftver. A kép- és hangmegosztás nemcsak helyben, de akár interneten keresztül is történhet, titkosított kapcsolaton keresztül. Sükösd Attila szerint a hasonló funkciójú távmenedzselő programokkal ellentétben a két éven át fejlesztett saját szoftvere akár bonyolult vállalati tűzfalakon át is működőképes.

Az alkalmazás három fő üzemmódban tud működni: videojáték esetében a minél folyamatosabb képtovábbításra és a gyors reakcióidőre optimalizál, akár a képminőség kárára is. Prezentáció esetében viszont a képminőség állítódik át a maximumra, és a mozgások folyamatossága lesz másodlagos, a prezentációk ugyanis főként állóképes diákból állnak össze. Filmlejátszási üzemmódban a rendszer arra áll rá, hogy semmiképp ne akadozzon a lejátszás, a minőség pedig a lehető legjobb legyen. Az Airtame jelenleg csak sztereó hangot tud továbbítani a wifin, de hamarosan a térhangzást is támogatni fogja.

Ilyen egyszerű lesz használni Forrás: Airtime.com

Vállalati megoldásokból szereznének pénzt

Sükösd Attila elmondta, hogy vállalkozása elsősorban vállalatok vagy iskolák számára fontos, az eszközök központi menedzselését biztosító, hálózati megoldásokból szeretne profitot termelni, ezért is merik a megoldás alapjait bárki számára elérhetővé tenni.

A technológia kiötlője egyébként videojátékos hobbija miatt kezdett el foglalkozni azzal, hogy miként lehetne vezeték nélküli hálózaton jó minőségű képet továbbítani: szeretett volna lassú netbookján is olyan játékokat használni, amelyek csak az erős asztali gépén futottak. A videojátékos szegmens azonban túl szűk lenne a nyereséges működéshez, az üzleti szektorban azonban látnak lehetőséget.

Egyelőre az Airtame táblagépes és okostelefonos verzióinak elkészültével kapcsolatban nincsenek konkrét tervek: az Apple és a Google ugyanis biztonsági okokból levédi saját rendszereinek képernyőtartalmát, így külső applikációként – egyelőre – nem lehet azt megosztó, de nem a cégek egyedi megoldását használó szoftvert fejleszteni rájuk.