Már tényleg csak a menőségben bízhat az iPad Mini

iPad Mini 2, Nexus 7, LG összehasonlító
Vágólapra másolva!
Összehasonlítottuk az idei Nexus 7-et, az új iPad Minit és az LG G Pad 8.3-as tabletjét. Az eredményben döntő tényező volt az ár.
Vágólapra másolva!

A Google és az Apple minitabletjei nem teljesen egyformák: a Nexus 7 hétcolos, szélesvásznú kijelzővel, az iPad Mini kicsivel nagyobb, 7,9 colos, hagyományos képarányú kivitelben készül. Ennek ellenére érdemes összehasonlítani őket, hiszen a két rivális platform legnépszerűbb kompakt méretű modelljei. Mégis jelentősen különbözik az áruk: a Google készülékének 16 gigabájtos alaptípusa 80-85 ezer forint körüli árért vihető haza, míg a retinás iPad Miniért 120 ezer forintot kérnek. Mivel elképesztően hasonlít az iPad Minire, de jóval olcsóbb annál (szintén nagyjából 80 ezer forintba kerül), a két fő rivális mellett megvizsgáltuk az LG G Pad 8.3 táblagép képességeit is.

Kabátzsebbe csak a Nexus fér

A Nexus 7 tavalyi változata az idén nyáron frissült – ezért 2013-as modellnek nevezik –, az iPad Mini pedig novemberben kapott nagyobb felbontású utódot, amelyet Retina kijelzős jelzővel illetnek, hiszen gyatrább képernyővel fölszerelt elődje továbbra is kapható.

A retinás iPad Mini, a Nexus 7 (2013) és az LG G Pad 8.3 Fotó: Origo

A Nexus 7-es hosszúkás, szélesvásznú képernyője miatt egy nagyobb kabátzsebben is elfér, míg a kicsivel nagyobb iPad Mini a szélesebb kialakítása miatt inkább táskába való. Viszont a használat során ennek a kijelzőjét praktikusabb használni, mert a szélesebb képernyőn széltében több szöveg és ikon fér el. Az LG táblája mindkét riválistól a hátrányos tulajdonságokat vette át: kijelzője szélesvásznú és nagy: ez a tablet pont annyival nagyobb náluk, hogy muszáj táskában hordozni.

Ezért jobb az iPad széles kijelzője Fotó: Origo

Az iPad és az LG készülékének hátoldala ezüstszínű fémborítást kapott, míg a Nexus 7-est fekete gumi borítja. Bár ez utóbbi kevésbé látványos, messze ez a legpraktikusabb, hiszen csúszásmentessége miatt jó fogást biztosít a gépnek. Az iPad Mini hátlapján rejtélyes módon sikerült egy apró horpadást produkálnom úgy, hogy a készülék mindig a saját dobozában utazott, kizárólag asztalokon és egy kanapén tároltam, és sohasem ejtettem le. Ez a modell bizony követeli magának a tokot, ami viszont ehhez a gyártmányhoz kifejezetten drága, bár legalább sokféle modellből lehet válogatni. Az Apple kütyüjéhez a töltő sem olcsó, míg a két androidos táblát bármilyen – kb. ezerötszáz forintért megvehető – microUSB kábellel fel lehet tölteni, az iPad töltője persze egyedi, és két darabban vásárolható meg: a fali adapter hatezer forintba kerül, ezenfelül ugyanennyi a bele való USB-s adatkábel is.

Ami még az iPaden is kínai

Mindhárom táblagépnek remek minőségű képernyője van, de ennek csak az Apple adott külön márkanevet Retina néven. A Nexus 7 és az iPad Mini eltérő képfelbontást használ, de azonos részletességet kínál: ugyanakkora területen az előbbin 323 darab, utóbbinál 324 darab pixel található. Mivel az LG kijelzője nagyobb, ott csak 273 darab pixel van, de szabad szemmel vizsgálva igazából egyik között sem látni különbséget. Mindhárom táblán jól olvashatók a betűk, élesek a videók.

Eltérő képarány és méret, nagyjából azonos teljesítmény – a Nexus 7 és az iPad Mini Retina Fotó: Origo

Az androidos táblák a rendszer jellegéből adódóan csak bekapcsoló- és hangerőszabályzó gombokkal vannak felszerelve (a rendszer főgombjai virtuálisak), míg az iPaden a Home gomb fizikailag is létezik, de van még bekapcsológomb, hangerőszabályzó és a képernyő elforgatását aktiváló vagy deaktiváló kapcsoló is. Dacára a táblagép jóval magasabb árának, ezek a billentyűk eléggé pattogósak, kissé a kínai klónokat idézik. A két olcsóbb gép gombjaival nincs baj, az pedig csak az LG-n érhető el, hogy a rendszert a kikapcsolt képernyőre kétszer koppintva kapcsoljuk be.

Ha valaki imád YouTube-ot vagy sorozatokat nézni a táblagépén, az értékelni fogja, hogy az új iPad Mini sztereó minihangszórói nagyon jól szólnak, az ilyen apró eszközökhöz képest egészen jól reprodukálják a mély hangokat is. Viszont kissé idétlenül vannak elhelyezve, mindkettő a Home gomb felőli oldalon van, a gép alsó szélén. Ugyanazokat a klipeket meghallgatva kiderült, hogy ugyanilyen jó hangzása van a Nexus 7-nek is, ám ott a hangszórókat okosabban, a hátlap tetején és alján helyezték el. Az LG-n még jobb helyre kerültek a hangszórók, a kijelző bal oldala mögé, a hátlapra – valamiért mégis kissé dobozhangúak, szerencsére nem vállalhatatlan mértékben.

Hasonló méret, eltérő képarány Fotó: Origo

Most az Androidot vagy az iOS-t utáljam?

Tavaly csak húszezer forinttal került többe az akkori Nexusnál az akkori iPad Mini, az árkülönbséget pedig az Apple iOS rendszerének kiforrottságával meg is lehetett indokolni. Idén a különbség a duplájára nőtt, időközben pedig megjelent az iOS 7, ami még a fanatikus macesek közül is sokakat kikészített. Az Apple mobileszközeit tervező Jony Ive vezetésével átdolgozott rendszer még mostanra sem hibamentes, pedig már a negyedik frissítéscsomagot adják ki hozzá. Az iPadben külön társprocesszor dolgozik a mozgásérzékelővel kapcsolatos funkciók kiszolgálásán, hogy tehermentesítse a főrendszert - nos, ez egyáltalán nem érezhető az iOS 7 működésén.

Míg az iOS 6 a megjelenésekor érezhetően fürgébb, jobb volt az Androidnál, ezt az előnyét részben elveszítette, néha bezár egy-egy program, vagy blokkolódik egy párbeszédablak, korábban az ilyen kisebb idegőrlő dolgok egyáltalán nem jellemezték az Apple mobilszoftverét. Eközben pedig az Android is kiforrottabbá válik: a Nexuson már a 4.4-es kiadást lehet használni, az LG pedig a régebbi, 4.2-es szoftverrel érkezett, de ez is frissíthető lesz.

iPad Mini 2, Nexus 7, LG Fotó: Origo

Hidegindítás során egyébként a Mini a legfürgébb: 20 másodperccel a gomb megnyomása után használatra kész, nagyjából 7-8 másodpercet verve rá a riválisokra – ez nem olyan nagy különbség, ráadásul nincs is sok jelentősége, a készenléti módból mindegyik tábla egyformán fürgén éled fel. Az Android javára szól, hogy ezen működik magyar nyelvű hangfelismerő is, amivel kényelmesen bediktálhatjuk a Térképnek az úti célt. Az Apple-nél anyanyelvünkön ezt nem lehet megtenni. Az iPadre ugyan még mindig több minőségi applikáció van, de az Android kínálata azért nincs nagyságrendekkel lemaradva mögötte, a legnépszerűbb appok mindkét platformra megjelennek – ezen a téren csak a Windows van komolyan lemaradva.

Játszani olcsóbban is lehet

Tesztünk során az is kiderült, hogy ha valaki megszállottja a mobiljátékoknak, akkor sem kell feltétlenül a legdrágább táblagépet megvennie. Az Asphalt 8 nevű népszerű autós játék a Nexus 7-esen és az iPaden is tökéletesen futott. Az LG gépén csak kicsivel csökkent az élmény, itt valamiért nem jelent meg a képernyőn a felvert koszt imitáló effekt, de lényeges különbséget nem tapasztaltunk. A Real Racing 3 autóversenyes játékban ugyancsak az LG grafikája tűnt gyengébbnek.

Alig térnek el egymástól, mégis más a használhatóságuk Fotó: Origo

Akkumulátoros üzemidőben nagyjából hasonlóan teljesít mindhárom táblagép: ha folyamatosan játszunk rajtuk, naponta kell tölteni őket, de a rendszert kevésbé terhelő böngészést, chatelést, facebookozást két-három napos üzemmel tolerálják. Nagyságrendi különbség nem volt közöttük.

Mi a véleményünk? A legjobb vétel egyértelműen a Nexus 7, a sokat utazó felhasználóknak ez a praktikus választás, de szerintünk otthoni használatra sem zavaróan kicsi. A retinás iPad Mini 40 ezer forintos felárát túlzónak találjuk, ez a felár tényleg csak annak éri meg, aki mondjuk fejlesztő, vagy a munkája miatt kifejezetten szüksége van az iOS-en elérhető appokra, vagy egyáltalán nem számít neki a termék ára. Nem véletlen, hogy az iPadből 128 gigabájtos, méregdrága változat is létezik, amit nyilván nem az otthoni internetezgetésre szánnak. Az LG G Padben csak a kissé behemót kivitel zavaró, emiatt ez a készülék inkább otthoni felhasználásra való.

Az iPad Minit és a Nexus 7-est az Extreme Digitaltől kaptuk kölcsön.