Víz alól száll fel az amerikai szuperdrón

tengeralattjáróról indított rakéta, amerikai haditengerészet
Vágólapra másolva!
Felszínreemelkedés és különleges átalakítás nélkül indítottak drónt egy amerikai tengeralattjáróról.
Vágólapra másolva!

Először indított sikeresen pilótanélküli felderítőeszközt tengeralattjáróról az amerikai haditengerészet fejlesztőrészlege a Providence nevű tengeralattjáróról. Az XFC UAS - eXperimental Fuel Cell Unmanned Aerial System, kísérleti pilóta nélküli légi rendszer - nevű drón indítására a tengeralattjáró felszínre emelkedése nélkül került sor, a kilövéshez a tengeralattjárót sem kellett átalakítani, a felderítőeszközt a Tomahawk rakéták felszín alatti kilövéséhez használt indítóállásból bocsátották fel.

A drón tervezői olyan eszközt készítettek, ami a Tomahawkok testéből kialakított csőben elfér, utóbbi a felszínre érkezés után bólyaként lebeg a vízen. A megoldás alkalmazásával nem csupán a tengeralattjárók átalakítása válik szükségtelenné, a legénységnek sem kell különleges kiképzést kapnia azok kezeléséhez.

Felszállás közben bontja szárnyait Forrás: NAVSEA-AUTEC


Maga a felderítőeszköz a vízen lebegő bólyából száll fel, a közölt képek szerint összecsukott szárnyakkal, amelyek a felszállás során nyílnak ki. A drón elektromos motorját üzemanyagcellák látják el energiával, a beszámoló szerint a gép többórás sikeres repülés után szállt le a haditengerészet Bahama-szigeteki bázisán. Hivatalos specifikációi szerint az XFC drón hat órát tud a levegőben tölteni egy-egy bevetés alkalmával. A vertikális felbocsátás révén ezt a drónt akár egy kisteherautó méretű járműről is fel lehet bocsátani.

A robotrepülőgép a küldetés során folyamatosan élő közvetítést adott környezetéről a Providence és a norfolki haditengerészeti kutatólabor számára. Az új eszköztől azt remélik, hogy a tengeralattjárók képesek lesznek a felszínre emelkedés nélkül felderítést végezni, pozíciójuk elárulása nélkül.