Közvetlen közelről vetít az otthoni óriásmozi

Philips, screeneo, projektor, Android
Vágólapra másolva!
A Screeneo projektort nem kell a szoba másik oldalára vinni, közvetlenül a fal mellől vetít mozivászon méretben.
Vágólapra másolva!

A Philips márkanevén hamarosan boltokba kerülő szerkezet a francia Sagemcom fejlesztése, amelynek még nem végleges prototípusát próbálhattuk ki, melyen a fő funkciók már tökéletesen, néhány dolog azonban még instabilan működött.

Mi ez, egy nyomtató?

A Miniprojektor.hu-tól a kivetítő fehér változatát kaptuk kölcsön egy hétvégére, ez távolról egy multifunkciós nyomtatóra hasonlít, az oldalán hiába keresünk vetítőlencsét. Ennél a projektornál ugyanis épp az a trükk, hogy a szerkezet nem egyszerűen maga elé vetíti a képet, hanem a fal vagy vászon közvetlen közeléből, lentről vagy fentről teszi azt.

Közelről ilyen a képe a Screeneónak Fotó: Mudra László - Origo


Ez azért roppant praktikus, mert így nem kell átkábelezni a fél szobát, és mivel a projektor közvetlenül a vászon előtt van, a szobán átsétáló családtagok vagy kollégák sem takarják ki a képét. Ennek megfelelően a ledes megvilágítást használó - egyébként meglepően apró - lencse a készülék tetején van, és az kis szögben tud vetíteni felfelé vagy lefelé, elhelyezéstől függően.

Két és fél méteres vászon a gyerekszobában

Próbáink során nagyjából tíz centiméteres és fél méter körüli távolságból próbáltunk vetíteni a Screeneóval: előbbi esetben egy ötvencolos (127 centiméteres) tévével azonos nagyságú képet tud előállítani, fél méterről azonban már két és fél méterre nő a falra vetített film átlója, ez egy százcolos óriástévé méretének felel meg.

Kicsit távolabbról már sokszorosára nő a képméret Fotó: Mudra László - Origo

Mivel a speciális vetítési megoldásnak köszönhetően nincs szükség helyre, egy tipikus gyerekszoba méretű, néhány négyzetméteres szobában is gond nélkül elértük, hogy az egyik oldalfal háromnegyedét kitöltse a pendrive-on a projektorba helyezett Bud Spencer-film, bár ehhez már le kellett rakni a készüléket a földre.

A Screeneo 720p (1280x720 pixel) felbontásban dolgozik, tehát nem támogatja a teljes full-HD-s (1920x1080 pixel) látványt, de beépített lejátszója a pendrive-on vagy hordozható merevlemezen, esetleg vezetékes hálózatról vagy wifin át elérhető fájlok közül az ilyen fájlokat is lejátssza. Lehetőség van a hangsávok és feliratok és a képarány beállítására is. A fényereje mindössze 700 lumen, ami ugyan jócskán elmarad egy hagyományos házimozis kivetítő 2000-2700 lumenes fényerejétől, még így is jóval erősebb a jelenleg elterjedt legjobb zsebprojektornál. Este, a sötétben gyakorlatilag tökéletes a látvány, napközben azért nem árt elhúzni a sötétítőt, ha a projektor képét jól szeretnénk látni.

Androidos appokat is futtat Fotó: Mudra László - Origo

Mehet az Angry Birds is

A Play gomb lenyomásakor rögtön kiderül, hogy átlagos használathoz külön hangrendszerre sincs szükség, a Screeneo belsejében ugyanis egy 2.1-es, kisebb mélysugárzót is tartalmazó hangrendszer dolgozik. Ez egy hagyományos tévénél sokkal szebb hangzást nyújt, egy kisebb szobában vagy teraszon történő filmnézéshez is elegendő - persze ez utóbbit ebben a hidegben már nem tudtuk kipróbálni.

Nyomtatóra hasonlít Fotó: Mudra László - Origo

A Screeneo belsejében világító ledet is jócskán hűteni kell, a készülék bal alsó sarkánál eléggé melegszik, de a belső ventilátor hosszabb filmezés után is elég halkan forgott tesztünk során. Mivel a projektoron a Google Android 4.2 speciális változata fut, appok futtatására is lehetőség van, ezeket a beépített böngészőből lehet telepíteni rá. A Facebook, Gmail, YouTube, de még az Angry Birds is elindult rajta, bonyolult 3D-s játékokkal azért nem boldogul. Az appok használatához USB-s egeret és billentyűzetet is lehet kapcsolni az eszközre, egy hely még ilyen esetben is a pendrive rendelkezésére áll, illetve SD-kártyát is tud fogadni. A kivetítőre akár három HDMI-s eszközt - médialejátszót, játékkonzolt vagy PC-t - is rá lehet kötni, de Miracast technológiával táblagép vagy okostelefon képét is tudja közvetíteni vezeték nélkül.

Ez a spéci lencse a Screeneo extrája Fotó: Mudra László - Origo

Pár évet várhatunk a jövőre

A Philips Screeneo több különböző változatban is kapható lesz, például digitális tévéadás vételére alkalmas változatban is, 390 ezer forint körüli áron - ennyiért csak egy tehetősebb cégnek lehet kifizetődő megvenni. A néhány éve még minden értelmes feladatra alkalmatlan miniprojektorok példája azonban jól mutatja, hogy a fejlődés nagyon intenzív: nem lennénk meglepve, ha jövőre már megjelenne a Screeneo full-HD-s verziója.

Sötétítés nélkül ilyen a képe Fotó: Mudra László - Origo

Ezzel párhuzamosan biztos, hogy a fényerőt is növelni fogják, az ár pedig ha évek alatt is, de csökkenni fog. Tippünk szerint öt-nyolc év múlva már nem számít majd luxusnak, hogy a nappaliban már csaknem életnagyságban láthatjuk viszont a filmek szereplőit egy hasonló megoldás segítségével.