A NASA új robotja egy szuperhős

Vágólapra másolva!
A japán rajzfilmek harcirobotjára hasonlító humanoidot marsi küldetésekre szánják. Nemsokára megmérkőzik a DARPA terminátorával is.
Vágólapra másolva!

Nemrégiben mutatták be a nagyközönségnek a NASA által fejlesztett szuperrobotot, ami reményeik szerint jövőre megnyeri a DARPA által kiírt rangos robotversenyt. Az informálisan “szuperhős robot” jelzővel ellátott R5 Valkyrie (valkűr) jelű gépnek az Amerikai Hadsereg által fejlesztett terminátorszerű Atlasszal kell összemérnie erejét.

Lézerradar és kamerák a fejben Forrás: NASA JSC


A NASA robotja minden ízében humanoid, 1,8 méter magas, tömege 124 kilogramm: különlegessége moduláris felépítése, aminek köszönhetően egy kart alig néhány perc alatt le lehet cserélni. A modulok nem csupán könnyen váltogathatóak, de egymás között is kicserélhetőek, a jobb kar akár a bal oldalon is működhet, csupán a hozzákapcsolt kezet kell kicserélni.

A gép negyvennégy szabadságfokkal rendelkezik, ami a fejlesztők szerint elég lesz, hogy megküzdjön a terepakadályokkal, illetve akár ember számára tervezett tárgyakat mozgasson vagy eszközöket használjon. Utóbbi képességére nagy szüksége lesz a versenyben, ahol az olyan viszonylag egyszerűnek tűnő feladatok, mint az egyenetlen felületen való gyaloglás vagy falakon áttörés mellett a robotoknak csapokat kell működtetniük és még járművet is vezetnek majd.

A karra is jutott kamera Forrás: NASA JSC


A meghajtásról egy, a hátba épített akkumulátor gondoskodik, ami nagyjából egy óra működést tesz lehetővé, a csere itt is csupán perceket vesz igénybe. A tájékozódásban lézeres radar, szonár és kamerák segítik a robotot vezérlő személyzetet, a fejen és a törzsön kívül kamerákat helyeztek el a karokba, lábakba, illetve a kezekbe és lábfejekbe is. Habár a fejlesztők bevallása szerint a robot tervezésekor a DARPA által kiírt versenyt tartották szem előtt, a távlati cél a Valkyrie-hoz hasonló robotok Marsra küldése, ahol az elképzelések szerint a gépek készítenék elő a terepet egy sikeres emberi expedícióhoz.