Miért akar a Google robotokat gyártani?

google robot, robotok, google, android
Hatalmas Android robot a Google Mountain View-i főhadiszállása előtt
Vágólapra másolva!
A robotautók után négylábú géplényeket fejleszthet a keresőcég, amely megvásárolta az amerikai hadsereg egyik legfontosabb robotikai beszállítóját.
Vágólapra másolva!

A robotika irányába nyit a Google is, és már nem csupán robotautókkal, legutóbbi felvásárlása alapján a cég a négy- és kétlábú önjáró gépekben is lát fantáziát. A Google ebben az évben több robotfejlesztéssel foglalkozó vállalatot vásárolt fel, legutóbb az amerikai hadsereg számos projektjében résztvevő Boston Dynam

Atlas versenyre készül Forrás: Theroboticschallenge.org

icset.

A Google számára az egyik legcélszerűbb felhasználási terület a térképészeti szolgáltatásának javítása. Egy önálló, egyenetlen talajjal és terepakadályokkal is könnyen megbirkózó robot olyan helyekre viheti el a cég kameráit, amelyek az autók számára elérhetetlenek. A másik nagy felhasználási terület a kereskedelem lehet, azon belül is az áruszállítás. Az Amazonnál már készülnek a kézbesítődrónok, és nem okozna túl nagy meglepetést, ha a Google is előrukkolna egy hasonló megoldással, esetleg önjáró autóit kombinálva robotokkal.

A Boston Dynamics nem csupán a robotikával foglalkozók körében ismert név, a cég számos fejlesztéséről cikkezett a világsajtó. Legutóbbi robotjuk az Atlas nevű android, amivel a jövő évi DARPA Robotics Trial nevű versenyt szeretnék megnyerni. Szintén a Boston Dynamics fejlesztése a Big Dog nevű négylábú robot, ami már nem csupán biztonságosan közlekedik egyenetlen talajon, de akár tárgyakat is tud mozgatni.


A robotikai cég másik híres fejlesztése, a Cheetah nevű négylábú tartja jelenleg a leggyorsabb robot rekordot, a gép a tesztek során több mint 46 kilométeres óránkénti sebességre volt képes. Utóda, a WildCat nevű négylábú már nem csupán laboratóriumi körülmények között száguld, a Cheetah-tól eltérően a gép önálló motorral rendelkezik, így távirányítható. Az első szabadtéri tesztekről közölt videó alapján a robot nem csupán gyors, de agilis is, hirtelen irányváltásokra illetve fékezésekre is képes.


A Boston Dynamics termékei közé tartozik Petman, a tesztelésre használt android is, ami az emberi test anatómiáját utánozza. A robot feladata különböző ruházati termékek stressztesztelése a közönséges katonai egyenruhától a vegyvédelmi ötlözékig. Petman tökéletesen utánozza az emberi mozdulatokat, segítségével leginkább a ruhadarabok tartósságát vizsgálják, az android számára nem jelent gondot párszáz kilométer legyaloglása vagy néhányezer guggolás elvégzése.


A Google-nél titkolják, hogy milyen feltételekkel és mennyiért vásárolták fel a robotfejlesztő céget, a Google robotikáért felelős vezetője, Andy Rubin csak annyit árult el, cége tiszteletben tartja az hadsereggel kötött szerződéseket, tehát a meglévő fejlesztéseket nem állítják le.