Tanács Obamának: Csak óvatosan a lehallgatásokkal

Vágólapra másolva!
Az elnök tanácsadói véget vetnének a lakossági telefonok elemzésének is.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) tevékenységét átvilágító tanácsadó testület arra sürgeti Barack Obama elnököt, hogy vessen véget az amerikai telefonbeszélgetések szisztematikus naplózásának, és csak bírósági utasításra engedélyezze az azokban való kutakodást - írja a New York Times.

A 300 oldalas tanulmány erősen javasolja azt is, hogy ha külföldi állami vezetőket kívánnak lehallgatni, akkor a műveletet szigorú előzetes tesztnek vessék alá, amelyben számolnak a gazdasági és diplomáciai hatásokkal is, ha a megfigyelés nyilvánosságra kerül.

A lehallgatások engedélyezéséről az elnöknek illetve a tanácsadóinak, és nem az NSA vezetőinek kellene meghozniuk a végső döntést – javasolják a szakértők.

A testület szerint az NSA-nak be kellene fejeznie minden olyan tevékenységet, amely arra irányul, hogy az informatikai felhőben (azaz nem a használó gépén, hanem fizikailag máshol lévő szervereken) tárolt adatokat titkosítással védeni tudja bárki.

Azt is tanácsolják, hogy az Egyesült Államok álljon le azzal a gyakorlattal, hogy a nyilvánosan elérhető számítógépes programok biztonsági réseit kibertámadásokra használja fel. Amerika és Izrael ezt a taktikát is bevetette például az iráni atomprogram nehezítésére, de a szakértők szerint mindez aláássa az amerikai termékekbe vetett világszerte meglévő bizalmat.

A jelentés összességében az NSA alapos meggyengítését célozza, és a hatáskörök jó részét az elnökre, a bíróságokra vagy a kongresszusra ruházná.

A testületet Obama elnök azután kérte fel a vizsgálatra, hogy Edward Snowden, az NSA ügynöke a nyilvánosság előtt kitálalt a hivatal működéséről.