Januártól kevesebb jogdíjat kell fizetni a mobilok után

Vágólapra másolva!
Az Artisjus csökkenti a mobilok és a tévés beltéri egységek adattárolóira kirótt jogdíjakat, de a jövő évtől a táblagépekre is megfizetteti azt.
Vágólapra másolva!

A szerzőijog-kezelő szervezet bejelentette, hogy a jövő évtől harminc százalékkal csökkenti a mobiltelefonok, és húsz százalékkal a tévés műsorok rögzítésére is alkalmaz beltéri egységek háttértárolói után fizetendő jogdíjakat. Az üres hordozói díjat minden Magyarországon forgalomba hozott eszközök után meg kell fizetni, az európai uniós irányelvek értemében ezzel legalizálják azt, hogy itthon filmekről és zenékről magáncélra bárki másolatot készíthet.

Egy 8 gigabájtos memóriával szerelt mobiltelefon után eddig 3200 forintot, egy 16 gigabájtos után 4800 forintot kellett fizetni, a jövő évtől a díjak 2240 forintra és 3360 forintra csökkennek.

A tévés műsorrögzítő eszközök esetében egy 160-250 gigabájtos tároló után eddig 5818 forintos hordozói díjat számoltak fel, január elsejétől 4654 forintot fognak. Az ennél nagyobb háttértárral szerelt eszközökre 7481 forint helyett 5981 forintra módosul a jogdíj. Az eddig hordozói díj nélkül eladható táblagépek esetén a16 gigabájtos eszközökre 3360 forintos, a 32 gigabájtosokra 3920 forintos díjak kell fizetnie a forgalmazónak.

Az Artisjus közleménye szerint azért döntött az üres hordozói díjrendszer módosítása mellett, mert az eddig túlságosan kevés eszközt fedett le, de azokra túlságosan magas díjat rótt.