Az iPhone-okat is megfertőzhette az NSA

Vágólapra másolva!
Az NSA olyan kémprogramot is fejlesztett, amely az iPhone-oket is képes megfertőzni, bár az nem bizonyított, hogy a program végül elkészült-e vagy sem.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a Cisco, a Juniper Networks, a Dell, a Seagate, a Western Digital, a Maxtor, a Samsung, a Huawei és a Microsoft termékeit fertőzhette meg kémprogramjával az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), hanem az iPhone-okat is.

A katalógus 2008-ban kiadott változatában egy olyan kémprogram is szerepel, amely az akkor vadonatújnak számító Apple iPhone okostelefonokat képes megfertőzni, hozzáférést nyújtva az NSA-nak az azon lévő adatokhoz. Az öt évvel ezelőtti katalógusban ez a kémprogram még fejlesztés alatt állóként szerepel.

A Spiegel cikkéből is kiderül, hogy a titkosszolgálati használatra szánt informatikai termékek katalógusából nem egy naprakész, friss változat szivárgott ki, több olyan termék is szerepel benne, amely ma már nem is kapható.

Negyvenezer dolláros, vagyis nyolc és félmillió forintos összegért olyan mini bázisállomást is lehet rendelni az NSA alkalmazottai számára elérhető katalógusból, amelyre a GSM-hálózatot használó készülékek autotomatikusan rácsatlakoznak: mivel a technológia kódolását már évekkel korábban feltörték, segítségével lehallgathatók az átmenő hívások és üzenetek. Egy ilyen megoldás működőképességét korábban már hackerkonferenciákon bemutatták, így a berendezés létezése nem okoz túl nagy meglepetést.

A gyártók szerepe még nem ismert

A katalógusban sokkal olcsóbb eszközök is elérhetők, néhány ezer forintnak megfelelő árért például olyan monitorkábel is rendelhető, amely beépített adójával egy külső félnek is továbbítja a képet. Pendrive-ra hasonlító eszközökből pedig olyan típust is használ az ügynökség, amely rádiókapcsolaton keresztül továbbítja a számítógépen lévő adatokat.

A kiszivárgott információk szerint az NSA-nak a legtöbb számítógéphez mély szintű hozzáférése van. Például a számítógépekben az operációs rendszert betöltését végző alapszoftverbe ágyazható megoldás is létezik, de van a merevlemezek vezérlőszoftverét módosító kémprogram is. Emellett gyakorlatilag az összes, akár professzionális célra használt tűzfal és más hálózati biztonsági berendezés kijátszására kínált megoldást az NSA a katalógusban.

A Spiegel szerint arra a dokumentumokból nem derül fény, hogy ezek kiaknázásában a gyártók közreműködtek-e. Az egyik nagy berendezésgyártó, a Cisco mindenesetre tagadta az ilyen vádakat, és vizsgálatot indított a kiszivárogtatások kapcsán.