Megérkezett az okoslábos és az altatógép

CES 2014, OPS Snow Goggle, okos síszemüveg
Vágólapra másolva!
Altatógép, testszenzor, okoslábos és akkumulátoros villanykörte. A világ legnagyobbjának számító techexpó, a CES nyitókiállításán unalmas mobiltöltők között rejtőzködnek az igazi műszaki csodák. Kollégánk szétnézett Las Vegasban.
Vágólapra másolva!

Vasárnap délután egy sajtókonferenciával startolt el a 2014-es CES, a világ egyik legnagyobb technológiai expója. Egy hétre emberek ezrei gyűlnek össze Las Vegasban, hogy megnézzék, milyen új fejlesztéseket és termékeket mutatnak be az olyan cégóriások, mint a Samsung, az Audi vagy a Sony.

Akkor ez most találmány, vagy mi?

Korábban olyan termékek debütáltak itt, mint például az Xbox játékgép, az azonban jelentősen rontja az összképet, hogy a legnagyobbak, mint például az Apple, a Google vagy a Microsoft, mostanra már nem is vesznek részt a kiállításon, saját termékeik számára külön eseményeket rendeznek, hogy nagyobb figyelmet kaphassanak. A nagy cégeken kívül rendre megjelennek a kisebbek is, akik saját ötletekkel, találmányokkal érkeznek a show-ra. A CES Unveiled szekciója csak a sajtónak szólt, és jellemzően a kisebb cégek mutatták be az újdonságaikat. Itt elhangzott, hogy az amerikai otthonok közel felében már van egy táblagép, így az idén többek közt az 1,4 milliárdos lakosú Kínából várják az eladások jelentős gyarapodását. Az okostelefonok és a tabletek dominanciája az előadások után a kiállításon is nyilvánvaló volt. Alig volt olyan termék, amihez ne lett volna alap az, hogy a használójának olyan készüléke van, ami tudja futtatni a szükséges alkalmazást.

Megbökjük a mobilt, melegszik a pörkölt

Az okoskészülékek dominanciája abból is látszik, hogy a legtöbb kiállító valamilyen vezeték nélküli akkumulátortöltési megoldást kínált. A legtöbb termék ugyanarra a kaptafára épül: a mobilt rá kell helyezni egy töltőfelületre, ami szép lassan feltölti a konnektorról. Hasonló termékek már vagy egy éve kaphatók otthon is, bár a támogatott eszközök köre még elég szűk. Ezeknél érdekesebbek, de csak egy szűkebb réteg számára hasznos megoldást jelentenek az Ascent Solar Technologies napelemes mobiltöltői. Többfajta méretű modell létezik: hatalmas kihajtogatható, és olyan is, amely csak a mobiltok hátoldalára van felszerelve. A közepes nagyságú 5 óra alatt tölt fel egy okostelefont, viszont akár a hátizsákunk hátára is ráerősíthető, így biciklizés és kirándulás közben is tud tölteni, feltéve, hogy süt a nap.

Az okoslábost mobiltelefonon keresztül bárhonnan lehet állítgatni Forrás: Belkin

Slágertéma az idén az okosháztartás is. Sok cég teszi lehetővé az otthoni berendezések – klíma, mosógép, fűtés – vezéréslét mobiltelefonról biztosító megoldásokat. A hálózati eszközeiről ismert Belkin még egy okoslábossal – pontosabban elektromos lassúfőzővel – is előrukkolt. Az ilyen Crock-pot főzőkészülékben alacsony hőfokon, órák alatt készül el az étel, hagyományos típusain a bekapcsolást időzítővel lehet programozni, a Belkin megoldásával azonban akár a buszon ülve is elindíthatjuk a főzést. Ezenkívül a megfelelő applikációval a főzés állapota is nyomon követhető, a hőfok vagy más paraméterek pedig utólag is bármikor szabályozhatók. Az app még arról is értesíteni tud, ha otthon elkészült az étel. Az ára csupán 100 dollár, vagyis csak kevéssel több, mint húszezer forint – bár nettóban, és az USA-ban.

Az egész testünk belekerül a játékba

A hasznos, viszont méregdrága kütyükhöz tartozik a Moneual takarítórobotja, amit csak el kell engedni a szobában, és felsikálja a parkettát. Az Ötödik elem című filmben látni ilyet, amikor Gary Oldman karaktere leejt egy pohár italt a földre. Az FPS játékok szerelmeseinek is bemutattak egy találmányt, a Yei Technology szenzoros öltözékét, ami leköveti a játékos mozgását, így a hagyományos kontroller ujjal való böködése helyett valódi mozdulatokkal lehet küzdeni a játékban, például a földön fekve rálőni a sötétben lopakodó zombira.

A kiállított modell még csak prototípus, a gyártó célja pedig az, hogy egész és fél alakos öltözeteket árulhasson. A szenzort egyébként az ugyancsak nem végleges állapotú Oculus Rift virtuális sisakkal is ötvözni lehet, így viselője gyakorlatilag száz százalékban bekerülhet egy digitális világba. Végleges kiadását a tervek szerint a számítógép mellett később konzolokkal is használni lehet. Várhatóan nem is lesz túl drága a Yei szuperszenzora, a csak felsőtestet lefedő típus 300 dollár, a teljes testet monitorozó típus 400 dollár körüli összegbe fog kerülni, forintra átszámítva ez 60–90 ezres árat jelent.

Szép álmokat kíván az altatógép

Az egészségügyi és sportkütyük is ellepték a kiállítóteret: a legtöbb testmozgás közben méri az egészségügyi adatainkat, vagy szenzorok segítségével figyeli a mozgástechnikánkat. A leghasznosabb sportkütyü mégis egy egyszerű találmány volt, ami azoknak a futóknak az életét könnyítheti meg, akik kocogás közben is szeretnek zenét hallgatni. A Yurbuds nevű cég egy karra helyezhető okostelefon-tartót kínált, amelyhez teljes biztonsággal oda lehet rögzíteni a telefont úgy, mintha az a tenyerünkben lenne. Ez a megoldás még nem egyedi, de a csomaghoz jár egy Bluetooth-fülhallgató, amelyet úgy alakítottak ki, hogy mozgás közben sem esik ki a fülből. Ezt a cég egyik képviselője egy szaltóval demonstrálta is.

Az Aura komponensei: okostelefon, hangszóró és lámpa, és egy párna alatti szenzor Forrás: Withings

A másik, szinte már futurisztikus egészségügyi kütyü a Withings nevű cég Aura névre hallgató alvásszabályozó készüléke. Képzeljen el egy matrac alá helyezhető lepedőszerűséget és egy az ágya mellett álló fehér fény- és hangszórót! Mindkettőbe szenzorok vannak építve, figyelik azt, hogyan lélegzik, mozog az alvó ember, vagy hogyan ver a szíve, és azt is, hogy milyen a környezete, mennyire zajos, vagy éppen hány fok van. Ezeket az adatokat figyelembe véve a fény- és hangszóró lényegében egy ébresztőóra. Megállapítja, hogy az ember mikor van mélyalvási fázisban, és mikor nem, így elvileg mindig optimális időben ébreszt. Előbb halkan, majd folyamatosan hangosodva hangot ad ki, és növeli a fényerőt is.

A készülék akár egy pár alvási fázisait is gond nélkül követni tudja a hálószobában, a párna alá helyezendő szenzora révén pedig sokkal pontosabb észlelést biztosít a korábbi években elérhető hasonló eszközöknél. Ébresztéshez kék színt használ, de alvó módja is van, ilyenkor narancssárga színe van, a hangokkal pedig megpróbálja az alvási ritmushoz hozzáigazítani a légzésünket, így ringatva álomba. Kár, hogy mindebből a kiállításon semmit sem lehetett hallani, mivel mellette éppen egy új hangfalat mutattak be, amiből üvöltött a Daft Punk, a Withings képviselője meg is jegyezte, hogy a saját szavát sem hallja.

A geeknek könnyű lesz gépelni a tableten

Elképesztő dizájnja van a Trew Grip nevű, táblagépekhez és okostelefonokhoz kifejlesztett billentyűzetnek. Ez olyan okostelefon- és tabletfelhasználóknak jön igazán jól, akiknek sokat kell gépelniük, mert az érintőképernyő nem kifejezetten erre van kitalálva. Kifejlesztői gyakorlatilag fogtak egy PC-s billentyűzetet, visszahajlították, a közepére pedig betettek egy tablet- és okostelefon-dokkolót. Ezért a valóságban úgy néz ki, hogy mint egy kézi harmonika, aminek a közepén egy táblagép van. Kényelmes használatához azért nem árt, ha valaki vakon tud gépelni, bár a teljesen bizarr gombkiosztás miatt lehet, hogy ez sem elég.

Ez a billentyűzet nem éppen szokványos megoldás Forrás: Trewgrip

A billentyűk ugyanis hátul vannak – bár az átellenes oldal gombjain elérhető betűket felül is feltüntetik – néhány gomb és a tablet pedig elöl. Akár egy joystickhez és lehet hasonlítani, annyira kézre áll, és egy giroszkópot is beleraktak, így az egérkurzort az egész készülék mozgatásával lehet irányítani. Így ha valaki gépel, és közben mozgatja az egeret is, már tényleg teljesen úgy néz ki, mintha harmonikázna.

Villanykörte áramszünet esetére

A leghasznosabb készülék egyben a legegyszerűbb is, tulajdonképpen csak egy okosan kitalált villanykörte. Az Ifi Systems találmánya, a lényege pedig az, hogy az amúgy is energiahatékony LED-es fényforrás alá beszereltek egy akkumulátort.

Az áramszünet sem okoz gondot a LED-es izzónak, négy órán át világít akkumulátorról Forrás: Ifi Technologies

Ha elmegy az áram a házban, a körte ugyanúgy világít tovább még négy órán keresztül, hála az akkunak. Ha pedig visszatér az áram, akkor szép lassan újra feltölti magát, hogy készen álljon a következő áramkimaradásra. Nem ez az egyetlen érdekes izzó a kiállításon, a már említett Belkin wifin keresztül vezérelhető LED-es izzókat mutatott be. Ezek azért hasznosak, mert bármilyen egyszerű lámpát interneten távvezérelhetővé lehet tenni segítségükkel a lakás átépítése nélkül.

A jövő távirányítóján Breki és Shrek segít megtalálni a hangerőt Forrás: Origo

Pár méterrel a villanykörték mellett akadtam rá arra a találmányra is, amit a legkevésbé tudtam hová tenni az egész kiállításon. Ez volt az egyetlen olyan stand, amely előtt nem állt senki, a kiállító úriember pedig örömmel intett magához. Ő tévétávirányítókat hozott, amelyek csak abban különböznek bármelyik másiktól, hogy a hangerő- és a csatornaváltó gombokat kis hengerekre cserélte, és kisebb erővel is meg lehet nyomni őket. "Így éjjel könnyebben megtalálja az ember" – mondta lelkesen.