Ember helyett céloz a gépkarabély

Tracking Point félautomata gépkarabély
Vágólapra másolva!
A kütyük mellett high-tech fegyvert is kiállítottak a CES-en. Egy kezdő is célba talál vele közel fél kilométerről.
Vágólapra másolva!

A Tracking Point nevű amerikai cég a kütyüexpón mutatta be legújabb, 500-as sorozatú gépkarabélyait, amelyeket automatikus célzási képességgel szerelt fel. A társaság korábban már piacra dobott egy hasonló szenzorral szerelt mesterlövészpuskát.

A félautomata gépkarabély digitális célzórendszerrel rendelkezik, belenézve tulajdonképpen egy LCD-képernyőt láthat a felhasználó. A célzást a digitális fényképezőgépekhez hasonló, 14,6 megapixeles szenzorral segíti. Objektívje akár tizenkétszeres optikai nagyításra is lehetőséget ad, és stabilizátorral, valamint lézeres távolságmérővel is fel van szerelve.

A Tracking Point AR500 félautomata gépkarabély Forrás: Tracking Point

Az akkumulátoros célzórendszerben ki lehet jelölni álló vagy mozgó célpontot is: ezt követően a gépkarabély mindig a megfelelő időpontban süti el a ravaszt automatikusan, ha a célpont a célkeresztbe kerül. A fegyver automatikája azt is képes kiszámolni, hogy a szél vagy légnyomás értékei mellett miként kell módosítani a célzást a sikeres találathoz. Az ehhez szükséges adatokat használójának okostelefonjáról tudja lekérni.

A gyártó szerint a célzást segítő technológiával egy lőfegyverek használatában teljesen kezdő felhasználó is képes akár 460 méterről célba találni egy mozgó célpontra is. A megoldás emellett akkor is segíthet, ha kényelmetlen pozícióból, például támaszték nélkül, térdelve vagy egy autó alatt fekve kell tüzelni.

A Tracking Point AR 500-as gépkarabélya már előrendelhető tízezer dollárért, vagyis mintegy 2,2 millió forintért. Első példányait októberben szállítja le a gyártó.