Benne vagyok a videojátékban

CES, videojátékok, virtuális valóság, sisak, virtuix omni
Vágólapra másolva!
A virtuális valóság ketrecében az ember szó szerint bekerül a játékba, de van már bővíthető mobil, a világ legszuperebb asztali PC-jét pedig még Steve Jobs is megirigyelné. A CES legérdekesebb kütyüjeit gyűjtöttük össze.
Vágólapra másolva!

Belegondolt valaha abba, milyen lenne benne lenni egy videojátékban? A Virtuix Omni nevű szerkezettel ez lehetséges. Tudósítónk nem véletlenül találta az idei CES, a Las Vegas-i kütyüexpó leglátványosabb fejlesztésének: szinte tökéletesen integrálja a játékost az olyan játékok világába, mint például a Call of Duty vagy a Battlefield.

Így nem hizlal a videojáték

Az Omni külsőre leginkább egy futógépre hasonlít, amelyben a játékost egy masszív, testmérethez szabott állvány tartja stabilan. A talapzat ugyanis olyan síkos, mint a jég, és csak egy speciális, a Virtuix által gyártott cipőben lehet rajta helyben futni. Ahogy a játékos lépked, az Omni szenzorai úgy mozgatják virtuális karakterét: ha gyorsan szedi a lábát, fut, ha lassan, sétál, mindig a megfelelő irányba, de még ugrálni is lehet, már amennyire a játékost egy szíjjal tartó karám engedi. Ennek kialakítása miatt a játékos is kissé robotszerűen kényszerül mozogni, de a legegyszerűbb fps-játék is jóval alaposabban megmozgat, mintha a hagyományos módon, a kanapén gubbasztva játszanánk.

Ezzel persze még nem lenne tökéletes a játékélmény, szükség van egy külön - egyelőre fejlesztői verzióban - megvehető Oculus Rift virtuális sisakra, és a hagyományos kontrollert kiváltó virtuális fegyverre is, amellyel ugyanúgy lehet célozni, mint a valóságban - bár guggolni fizikailag nem, csak egy gomb megnyomásával lehet vele a játékban.

Az egyelőre csak PC-vel használható virtuális irányító már előrendelhető nettó ötszáz dolláros, vagyis 110 ezer forint körüli áron. Ez az ár egy darab, a megrendelő által megadott méretű cipőt és tartóhámot is tartalmaz. Ha a családtagok között testesebb és soványabb emberek is vannak, számukra 80 dollárért lehet külön felszerelhető állványt venni, egy-egy cipő pedig 50 dollárba kerül. A virtuális játékhoz még egy nettó 300 dolláros (~65 ezer forint) Oculus Rift sisakra és valamilyen tetszőleges mozgásérzékelős videojátékos fegyverre is szükség van.

Az idén kijön a legjobb virtuális sisak

Míg a CES-en az Omnit még az Oculus Rift nem végleges, kissé fapados verziójával mutatta be, fejlesztőinek célzásai alapján várhatóan még az idén megjelenik az eddigi legjobban használható virtuális sisak tökéletes játékélményt ígérő változata is. Még ez sem a végleges változat lesz, hanem egy fejlettebb prototípus.

Az Oculus Rift Crystal Cove nevű prototípusa a Kinect kamerával Forrás: Oculus Rift

A cég forradalmat ígér, a kisfelbontású elődtől eltérően az új sisakban már full-HD felbontású képernyők dolgoznak. Külsején azért helyeztek el infravörös LED-eket, mert az új modell esetében a Microsoft Kinect kamerája is folyamatosan figyeli a játékos testének mozdulatait - az elődnél ezt a feladatot a sisak belő mozgásérzékelői látták el. Az új modell esetében jelentősen csökkentették a mozdulatkövetés késleltetését és elmosódását, így az hatékonyabban képes átverni az emberi agyat, és kevésbé okoz hányingert az első tesztelők beszámolói szerint.

Az Oculus Riftet egyébként nemcsak játékhoz, de akár tudományos célra - orvosi alkalmazásokra, vagy kiképzőszimulátorokon való alkalmazásra is szánják.

A jövő mobilját fejleszteni is lehet

Ősszel a Motorola karolta fel a fejleszthető mobil ötletét, a kínai ZTE azonban Vegasban már ki is állította az Eco-Mobius kódnevű készülék prototípusát, amely hasonló, moduláris felépítéssel bír.

A kiállított - nem működő - készülékmaketten minden fő alkatrész egy-egy egyben kivehető modulként létezik, így például kivehető és fejlettebbre cserélhető a beépített kamera, a grafikus lapka, a processzor, kibővíthető a memória. Sőt a ZTE elképzelései szerint még az érintőképernyőt is le lehetne cserélni egyszerűen, ha jobb minőségű típus jelent meg a telefonhoz - akár nagyobb méretűre is.

Ilyen cserélhető alkatrészekből állhat a jövő mobilja Forrás: ZTE

A gyártó az okostelefonok mellett táblagépből is bemutatott hasonló változatot. A jelenleg kapható okoskészülékek esetén legfeljebb a háttértárat lehet memóriakártya megvásárlásával kibővíteni, minden más mélyen össze van építve a készülékeken, cserélhetetlenül összeforrasztva, ragasztva. A kínai gyártó szerint a moduláris felépítésű készülékekkel jelentősen csökkenteni lehetne az e-szemetet. Ráadásul így azonos alapokra lehetne olcsó és drága készülékeket is építeni, csereszabatos alkatrészekkel.

A PC, amit egy óvodás is át tud építeni

Nagy valószínűséggel a világ egyik legfejlettebb otthoni PC-jének számító komputert állította ki a CES-en a gamer hardvereket gyártó Razer cég. A Project Christine névre hallgató asztali csodagép ugyan egyelőre még prototípus, de már egy működő változatot is láthattunk a cég standján.

Már a gép dizájnja is egyedi, gerincét a függőleges törzs adja, ez képes fogadni a modulként egyszerűen bedugható fő alkatrészeket, például a processzort, a grafikus kártyákat vagy a háttértárat. A masina tökéletes csendben működik, mivel ventilátort hiába keresnénk benne, hűtéséről a benne forgatott ásványi olaj gondoskodik. Az, hogy minden egyes alkatrészt egy saját szabványú modulba helyeznek, lehetővé teszi a gép egyszerű fejlesztését: használója kihúzza a régi videokártyát, és becsúsztatja a helyére az újat tartalmazó dobozt bárminemű hozzáértés nélkül. A rendszer működési állapotáról a gép előoldalába szerelt érintőképernyőn lehet tájékozódni.

A Razer Project Christine szuper-PC Forrás: Razer

Ez szinte bármilyen más PC-alkatrésszel elvégezhető csavarozás nélkül, ám azt igényli, hogy az alkatrészek a dokkolóval szerelhető formában rendelkezésre is álljanak, ami viszont drágábbá teszi őket. Azt még nem tudni, hogy a Project Christine-t gyártják-e majd, és megvásárolható lesz-e, attól függ, hogyan fogadják a gyártók és a potenciális vásárlók. A működő prototípus elkészülte azonban már bizonyítja, hogy egy ilyen gép megépíthető, nem csak egy dizájner agyszüleménye. A cég vezetője egyébként optimista, korábbi tapasztalatai nyomán hisz abban, hogy a szupergép kapható lesz.

Az idén már lehet hajlékony tévéje

Eredetileg csak egy érdekes prototípust állított ki a Samsung gombnyomásra a jobb panorámahatás érdekében néhány másodperc alatt meggörbülő tévéjéből, a kedvező fogadtatás nyomán azonban a cég bejelentette, hogy még az idén árusítani kezdi a készüléket.

Mivel a készülék 85 colos, tehát 215 centiméteres átlójú óriás, nem valószínű, hogy túl olcsó lesz: egy ennyire nagy képernyőjű tévéből még egy sík képernyős típus LCD-s modell is több mint négymillió forintba kerül a magyar boltokban.

Prototípust állított ki, de piacra dobja a Samsung a hajlékony tévéjét Forrás: Samsung

Az idén a legtöbb gyártó már több ultra-HD készülékkel rukkolt elő, ez a full-HD képfelbontásnál négyszer részletgazdagabb képet jelent. Ez az extrém részletesség azonban leginkább ötvencolos méretnél érzékelhető szabad szemmel filmnézéskor: kisebb méretnél egyelőre nem érdemes foglalkozni vele, hiszen még az ilyen minőségű tartalom is ritka, a technológia egyelőre a maximalista házimozisok kiváltsága. Ugyanakkor a legtöbb nagy gyártó már kétszázezer forint körüli áron piacra dob az idén ultra-HD felbontású monitorokat. Bár az óriási képfelbontás kezeléséhez erős hardverre van szükség, a képminőség ilyen szintű javítása hasznos, hiszen olvashatóbbá teszi a monitoron lévő szöveget, ikonokat is. Nagyjából olyan minőségi áttörést hoz a számítógépek esetében, mint a Retina minőségű kijelzők a táblagépek esetében.