Vágólapra másolva!
Az intelligens közvilágítás lecsökkenti a fényerőt, ha nincs senki az utcán. Gyalogosra vagy autóra automatikusan bekapcso
Vágólapra másolva!

A Tvilight nevű köztéri világítási rendszer egy holland cég fejlesztése, amely az energiatakarékosság mellett a fényszennyezés csökkentésében is segíthet. A rendszer fejlesztői szerint a rendszert úgy lehet kiépíteni, hogy a póznák mindegyike rendelkezzen mozgásérzékelőkkel. A villanyoszlopok a közeli lámpákkal is tudnak kommunikálni, így az első lámpa automatikusan aktiválni tudja akár az egész utca, vagy csak néhány saroknyi útvonal világítását beállítása szerint.

Az automatika 30 százalékra veszi vissza a világítás fényerejét, ha senki nincs a közelben, teljesen azonban sosem kapcsolja le a fényt. Erre közbiztonsági okokból van szükség, hogy az utcákban lakók az ablakon kinézve láthassák, mi történik a környékükön.

A hatékony működéshez a lámpákra fejlett mozgásérzékelő szenzorokat szerelnek, amelyek méret alapján képesek eldönteni, hogy csak egy madár vagy macska, vagy gyalogos, biciklis, autós haladt el. Ennek megfelelően aktiválják a teljes fényerőt: egy gyorsan haladó autó esetén gyorsan felkapcsolják az összes közeli lámpa fényét, egy gyalogos esetében pedig csak kevesbb lámpát aktiválnak, és azokat is lassabban kell csak bekapcsolni.

Az intelligens közvilágítási rendszer tervezői szerint Európában napi 27 millió eurós költséget jelent az, hogy a városokban a köztéri lámpák egész éjszaka teljes teljesítményen üzemelnek. A Tvilightot ledes és hagyományos izzóval szerelt villanyoszlopok vezérlésére is lehet használni. Az intelligens rendszer felszerelésével az energiaköltségek 80 százalékkal csökkenthetők, a kiépítés költsége pedig három-öt év alatt megtérül.