A buta okosmobilt elég kétévente feltölteni

casio g-shock okosóra
Vágólapra másolva!
A legújabb G-Shock karóra már a mobilunkkal is beszél, de megszenvedtünk vele. Baj-e, ha egy okosóra buta?
Vágólapra másolva!

Járt már nálunk Pebble és Samsung okosóra is, a Casióéra azért voltunk kíváncsiak, mert erre azt írták, hogy lítium gombeleméről két éves üzemidőt biztosít, vagyis sosem kell vesződni feltöltésével, ami a legtöbb mai okosóra esetében még nyűgöt jelent. A G-Shock órák mindig is bumfordi kivitelükről voltak ismertek, így az okosfunkciós GB-X6900-as esetében sem tűnik fel, hogy nem hagyományos, hanem okos karórát viselünk.

Miért nem látja a telefon?

A Casio okosórája a legfejlettebb, energiatakarékos Bluetooth-szabványt támogató telefonnal használható, de ezek közül is csak néhány típussal kompatibilis. E sorok írásakor csak az iPhone 4S vagy újabb Apple-mobillal, illetve a Samsung Galaxy Note 3 és Galaxy S4 mobilokkal lehetett használni. Mi egy iPhone 4S-sel próbáltuk ki.

Az "Incomi" felirat a jobbról balra kirajzolódó "Incoming call" felirat részlete Forrás: Origo

A beüzemelés nem ígérkezett bonyolultnak, ennek ellenére vagy két esténk ráment, pedig végiglapoztuk az óra fémdobozában lévő apró útmutatót és a G-Shock hivatalos honlapját is. Hiába raktuk fel a Casio okosórás applikációját, az iPhone az istennek sem akarta megtalálni az eszközt a párosításkor. Első nap feladtuk a küzdelmet, a második este viszont a sokadik leírásban sikerült megtalálnunk egy olyan gomblenyomás-kombinációt az órához, amellyel sikerült végre egy egyedi bluetoothos eszközazonosítót generálni számára, ez hiányzott ugyanis a kapcsolódáshoz. Ezt követően azonnal kapcsolódott a telefonhoz - kár, hogy a gyártó leírásából egyébként kimaradt ennek az ismertetése, néhány órát megspórolt volna tesztelőinknek.

Ez akkor most okosóra?

Nem csak első, de sokadik ránézésre sem derítenénk ki a bluetoothos G-Shock óráról, hogy ez egy okoskészülék. Ugyanúgy néz ki, mint hagyományos társai, akár kétszáz méter mélyen is lehet benne búvárkodni, gumipereme pedig az ütésektől is hatékonyan védi.

Ez a rövid videó az okosóra minden funkcióját megmutatja

Viszont túl sok okosfunkcióval nem kápráztat el a telefon: információkat egy picike, monokróm folyadékkristályos kijelzőn tud megjeleníteni. Ezen egyszerre nagyjából öt-hat karakter fér el, így az üzenetek megjelenítéséhez folyamatosan görgetni kell rajta a szöveget. Ha hívás érkezik, csuklónkat meg is tudja rezgetni a beépített vibramotor, sajnos a hívó nevét az iPhone-on nem írta ki, de a bejövő levelek küldőjének e-mail címeit igen.

Vagy hangerő, vagy számléptetés

A Casio alkalmazásával azt is beállíthatjuk, hogy a zenelejátszást a zsebben vagy táskában lévő telefon helyett az óráról vezéreljük. Ez praktikus is lenne, ám a G-Shockon csak három gomb áll rendelkezésre: az egyik leállítja és megállítja a lejátszást, a másik kettővel pedig vagy a hangerőt lehet szabályozni, vagy a számok között lehet ugrálni, egyszerre mindkét funkció nem érhető el.

Az elég hasznos szolgáltatás, hogy az óra az okostelefonról automatikusan le tudja tölteni a pontos időt. Ezen kívül akár ötféle ébresztést is be lehet állítani a telefonos appból az órára, bár valószínűleg a legtöbb ember számára kíméletesebb a telefon zenéjére ébredni az óra csipogásánál.

A sikeres összekapcsolás nem ment zökkenésmentesen Forrás: Origo

Mit tud még az okos G-Shock? Ha a Bluetooth-kapcsolat hatósugarán kívül lépünk, azt rezgéssel jelzi, és van benne egy beépített telefonkereső funkció is. Ez nagyjából tíz méteres hatósugárban működik, aktiválásakor elkezdi csörgetni az okostelefont még akkor is, ha az néma módba van kapcsolva.

Nem elég okos óra

A Casio G-Shock GB-6900B okosóra hatvanezer forintba kerül a magyar boltokban, ami alig olcsóbb a nemrég bejelentett, prémium kategóriás Pebble Steelnél. Hiába a két évre szóló üzemidő (ekkor órásnál lehet kicseréltetni az óra gombelemét) - a Pebble-t nagyjából hetente fel kell tölteni -, a bluetoothos Casio egyszerűen túlságosan buta ahhoz, hogy megkönnyítse a mindennapokat. A Pebble-nek sincs nagy képernyője, de azon legalább egy mondatnyi szöveg elfér, nem pedig csak öt darab betű. A Samsung okosórájával az volt a bajunk, hogy túlságosan sok felesleges funkcióval zsúfolták tele, ezzel pedig az, hogy túl fapados.