Vírusmodellel már a Facebook közeli halálát jósolják

Ne hagyd, hogy a Facebook mondja meg, mi a fontos neked
Vágólapra másolva!
2017-re a közösségi oldal elveszti felhasználóinak 80 százalékát a Princeton egyetem kutatói szerint.
Vágólapra másolva!

A rangos amerikai egyetem tanulmánya szerint a felhasználóinak táborát vírusszerű terjedésével tíz év alatt 1,2 milliárd főre növelte. A Princeton kutatói szerint azonban az oldal szolgáltatásai kezdenek veszíteni a varázsukból, így három éven belül a felhasználók 80 százaléka elpártolhat a Facebooktól - írja Guardian című brit lap.

Már kevesebb embert érdekel a Google-on

John Cannarella és Joshua Spechler, az egyetem kutatói előrejelzésüket olyan statisztikai adatokra alapozzák, amely arról tartalmaz adatokat, hogy egy adott időszakban hányan gépelték be a Facebook nevét a Google keresőbe. A Google Trends statisztikái szerint a közösségi oldal a keresőn 2012 decemberében érte el népszerűségének csúcsát, azóta pedig egyre kevesebben kíváncsiak rá a keresőn.

Inkább mobilról és tabletről használjuk a Facebookot Forrás: Thinkstock

Míg az amerikai kutatók epidemológiai - a vírusok terjedését szimuláló - modellek alapján a közösségi oldal közeli kihalását jósolják, a statisztikák alapján a Facebook évek óta folyamatosan növeli az oldalt aktívan használó internetezők számát. Ezeknek az embereknek a tábora 2009-ben még csak kétszázmillió embert tett ki, 2010-re már hatszázmillióra nőtt, 2012 őszére pedig elérte az egymilliárdot, tavaly szeptemberre pedig 1,2 milliárdra nőtt, és a cég részvényeinek árfolyama is rekordot döntött nemrég.

A mobilos növekedés állhat a háttérben

Bár a közösségi oldalt egyre kevesebben használják hagyományos számítógépről, az okostelefonról vagy táblagépről aktív felhasználók száma már 900 millió főt tesz ki. Az, hogy a Facebookot egyre többen használják külön applikációból, arra is magyarázatot adhat, hogy miért gépelik be kevesebben a nevét a Google-be: hiszen az okostelefonon elég egy ikonra bökni, a Google-on való keresés fel sem merül.