Itt a világ első színes 3D-nyomtatója

színes 3d nyomtatás stratasys
Vágólapra másolva!
A tarka színű tárgyakat előállítani képes printer még több mint hetvenmillió forintba kerül.
Vágólapra másolva!

A professzionális felhasználásra szánt térbeli nyomtatókat gyártó Stratasys vasárnap jelentette be eddigi legfejlettebb 3D-nyomtatóját. A piac egyik vezetőjének számító izraeli cég Objet500 Connex 3 nevű készülékének az az újdonsága, hogy közvetlenül képes színes termékeket előállítani, és a tárgyak felépítéséhez több fajta alapanyagot is használ.

Nem kell utólag festeni, ilyen színes terméket állít elő az új gép Forrás: Stratasys

Az új printerben a színek kikeverését aa hagyományos, kétdimenziós tintasugaras nyomtatókéhoz hasonló módon keverik ki. A három alapszínből - kék, rózsaszín és sárga - több száz különböző színárnyalatot képes előállítani az új nyomtató.

A tárgyak közvetlenül színes formában való nyomtatása jelentősen megkönnyíti a formatervezők munkáját, eddig ugyanis meg kellett várni a 3D-nyomtatott modellek előállítását és annak utólagos utólagos kifestését, a végleges prototípus csak ezt követően készült el. A Stratasys szerint az új nyomtató használatával a prototípusok elkészítési ideje a felére is csökkenhet.

Ezek a színes bringás sisakok is nyomtatással készültek Forrás: Stratasys

Az új 3D-nyomtatója közvetlenül színes modellt állít elő, amelyet az előállítás jellegéből adódóan már szerelni sem kell. Az új printer három különböző állagú műanyag alapanyagot használ és ötvöz, amelyekkel gumiszerű és átlátszó komponenseket is lehet készíteni, ezáltal komplex kivitelű tárgyak is előállíthatók. Ráadásul ezeket az anyagokat színekkel is ötvözi az új technológia, ami a BBC-nek nyilatkozó szakértő szerint egy új mérföldkövet jelent a 3D-s nyomtatásban.

Egy sportcipő 3D-nyomtatott prototípusa Forrás: Stratasys

Bár a Stratasys tavaly megvásárolta az otthoni vagy hobbicélokra való, néhány százezer forintos MakerBot 3D-printert fejlesztő céget, az új nyomtatóját kifejezetten professzionális felhasználásra szánja, mivel mintegy 73 millió forintba kerül a feltöltőanyagok nélkül.

A professzionális 3D-printer a fél szobát elfoglalja Forrás: Stratasys

A 3D-nyomtatás rejtelmeit korábbi cikkünkből ismerheti meg.