Nyáron hadrendbe állhat az első lézerfegyver

amerikai haditengerészet lézerfegyver
Vágólapra másolva!
Az amerikai haditengerészet lézere drónok és gyors vízi járművek ellen vethető be hatékonyan. De csak ha nem esik az eső.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint már idén nyáron hadrendbe állítja az amerikai haditengerészet Laser Weapon System (LaWS) nevű új fegyverét, amelynek prototípusát a USS Ponce hadihajón tesztelik. A lézerfegyver alkalmazásának előnye, hogy a rakétáknál sokkal olcsóbban lehet majd őket működtetni. Nem véletlen, hogy a haditengerészet a jövő fegyvereként tekint a lézerfegyverre, amelynek kezelését az alkalmazott automatikáknak köszönhetően akár egyetlen katona is végezheti.

Nem látszik a nyaláb, de erősen éget

A vízijárművek és drónok lelövésére alkalmas lézer 30 kilowatt teljesítményű, míg egy egyszerű, irodai lézeres mutatóé csupán 5 milliwatt. Egy csillagászati bemutató lézeré 300 milliwatt, ezzel már vigyázni kell: véletlenül sem szabad közelről a szem felé fordítani, mert tartós retinakárosodást okozhat.

A lézerfegyver rendkívül pontos célzásra képes, működtetéséhez pedig az elektromos energián kívül lőszerre sincs szükség - a lézerrel gyakorlatilag folyamatosan lehet tüzelni, amíg rendelkezésre áll elektromos energia - írja az AP hírügynökség.

Az amerikai lézerfegyver prototípusa, a LaWS Forrás: US Navy

A LaWS kifejezetten hatékony kis méretű támadó járművek, így drónok vagy kisebb hajók hatástalanításában. Bár a sci-fi filmekkel ellentétben a valóságban nem látszik a levegőben áthatoló lézernyaláb - legfeljebb nagy füstben -, a célpontot ugyanúgy képes szétégetni.

A lézer erejének fokozásával vagy csökkentésével egyébként szabályozható az is, hogy a nyalábbal csak hatástalanítsanak, vagy meg is semmisítsenek egy célpontot. A haditengerészet tavaly tavasszal már sikerrel tesztelte a fegyvert egy drónnal szemben, ezt az alábbi videón meg is lehet nézni. Ugyanakkor a lézerfegyvernek is van gyengéje, esőben, ködben vagy poros levegőben jelentősen csökken a hatékonysága, mert szóródik a fénye.

Az elektromágneses ágyú az új csodafegyver

Az amerikai haditengerészet két éven belül megkezdi egy másik csodafegyver, az elektromágneses ágyú, vagyis a railgun tesztelését is hajóin. Ez a fegyver elektromágneses impulzusok segítségével a hangsebesség hat-hétszeresére képes felgyorsítani elektromosan vezető lövedékét. Egy ilyen lövedék is sokkal olcsóbban állítható elő egy rakétánál, de súlyával és becsapodási energiája révén nagy pusztítást tud végezni. Az RT.com orosz hírportál szerint a lövedékkel - műholdas navigáció alkalmazásával - célzott támadások is végrehajthatók.

Ez a dóm rejti a lézerfegyvert a fedélzeten Forrás: US Navy

Egyelőre a haditengerészet épülő új, USS Zumwalt nevű rombolójának gázturbinás generátorai lesznek képesek egy elektromágneses ágyú működtetéséhez szükséges elegendő energiát előállítani.