Támadnak a filléres mobilok

mwc 2014 fotó hétfőre
Vágólapra másolva!
A Mozilla hatezer forintos Firefox-mobillal, a Nokia olcsó androidos készülékkel csábítja a vásárlókat. Megnéztük, mit tud majd idén egy kicsi vagy hatalmas okostelefon, ha olcsó.
Vágólapra másolva!

A legtöbb ember a böngészőjéről ismeri a Firefoxot, de a mögötte álló társaság mobiltelefonos szoftvert is fejleszt. Az első firefoxos mobilok képességei még húsz-harmincezer forint körüli árukat is jócskán alulmúlták. A Mozilla Alapítvány még lejjebb akarja nyomni az árakat: a barcelonai Mobil Világkongresszuson bemutatta egy 25 dolláros, vagyis öt-hatezer forintos áron várható okostelefon prototípusát. Ez az ár már a szolgáltatói hűségkedvezménnyel együtt értendő, az előállítás költsége ugyanis még 50 dollár körüli, ami 11 ezer forintot jelent.

Kicsit lassú, kicsit csúnya, de olcsó

A kínai Spreadtrum nevű chipgyártóval közösen fejlesztett készüléket elsősorban szegény országokba szánják, mivel képességei elmaradnak egy mai fejlett okosmobilétól. Az alacsony vételár azzal jár, hogy a képernyő mérete és felbontása is kicsi. A készülék csak 2.5G-n képes kommunikálni, de a lassabb mobilnetkapcsolaton betöltődnek rajta a mobil oldalak, lehet rajta e-mailezni, facebookozni, appokat telepíteni. Fejlesztői szerint a Firefox OS negyedannyi memóriával elfut egy készüléken, mint az Android, ezért használható fapados hardveren.

A ZTE Open C már egy használható Firefox-mobil Forrás: ZTE

A Mozilla nem csak filléres mobilokra szánja szoftverét. A már kínai kézben lévő Alcatel OneTouch márkanevű, firefoxos készülékeI között megtalálható 4,5 colos képernyővel, négymagos lapkával szerelt modell is, a Fire S. Ez még érintés nélküli fizetésre szolgáló NFC-vel, valamint 4G-támogatással is rendelkezik, kamerája pedig 8 megapixeles. A belépő szintű Fire C képernyője viszont kiábrándítóan kicsi és pixeles, és kizárólag az árával tudja megragadni leendő felhasználóit.

Tudósítónknak a Firefox standján a kínai ZTE Open C nevű készüléke volt a legszimpatikusabb. Műanyagborítása teljesen egyszerű, hat színben lehet majd kapni. A 4 hüvelykes képernyőnek korrektek a színei, de ami még fontosabb, a készülék nem szaggat, teljesen használható. A rendszer legötletesebb szolgáltatása az „I’m thinking of… ” (Arra gondolok…) szöveggel jelölt új kereső. A sör szó beírása után egy listát kapunk sörös információkról: kocsmák a közelben a Foursquare-ről, térkép a legközelebbi ivóig, a sörfőzés története a Wikipediáról. A szolgáltatás helyfüggő, és azt listázza, ami a közelünkben releváns. Akar egy ilyen készüléket? A lényeg, hogy csak a legalább Firefox OS 1.3-at futtató telefont szabad megvenni, ebben már javították az elődök számos gyermekbetegségét, a rendszer sokkal fürgébb.

Ki vesz ezután windowsos telefont?

Tudósítónknak ez volt a határozott első benyomása a Nokia X és XL végignyomkodása után. Az X a legkisebb, az XL a legnagyobb, a kettő közé belőtt X+-t nem hozta el a barcelonai mobilexpóra a Nokia. A kezelőfelületet, a színes csíkokba helyezett ikonokat kicsit szokni kell, de az elemek ugyanúgy variálhatók, mint a Windowson, és ugyanúgy lehet widgeteket használni, mint az androidos telefonokon. Az egy típusba tartozó appokat, például a játékokat egy mappába lehet rántani. Szóval úgy tűnik, a Nokiának sikerült a Windows és az Android pozitívumait, és nem a vacakságait egyesítenie.

Windowsnak néz ki, de Androidot futtat a Nokia X-sorozat Forrás: Nokia

Mindkét típus hátlapja viszonylag könnyen (legalábbis a Lumiákhoz képest) lepattintható, és két SIM-kártyát lehet a készülékbe helyezni. A telefonok fapados hardverük ellenére gyorsak, reszponzívak, az IPS panellel szerelt képernyő különböző szögekből nézve is nagyon jól látható. A készülékek a Nokiától megszokott appokkal érkeznek, mint a Here térképszolgáltatás. A kamera megfelel a szokásos átlagnak, vagyis ne higgyük, hogy kiváltunk vele akár egy drágább kompakt fényképezőt, de egészen elfogadható képeket készítettünk vele a Nokia standjánál sűrűn tolongó tömegről. A Nokia máris a kiállítás sztárja lett, mert egyszerűen jó minőséget kínál kevés pénzért. Az X ára nettó 89 euró (~27 ezer forint), de a „csúcsmodell” XL-t is el lehet majd vinni 109 euróért. 30-35 ezer forintért most nehezen lehetne hasonlóan jól összerakott okostelefont találni. A Nokia standjánál megtudtuk azt is, hogy az X már márciustól kapható lesz, két nagyobbik kollégája pedig valamikor a második negyedévben érkezik a boltokba.

A Nokia készülékeinek jelentős részén amúgy Windows Phone szoftver fut. Ennek készülő új, 8.1-es kidása minden Windows Phone 8-as eszközre elérhető lesz. A szoftver új verzióját úgy tervezik, hogy a korábbinál gyatrább felszereltségű, olcsóbb mobilokra is fel lehessen telepíteni. Például nem igényli majd a hardveres menügombok meglétét, és lehetséges lesz vele memóriakártyára is appokat telepíteni, így az alapkészüléket kis háttértárral is el lehet majd adni.

A középkategória majdnem olyan, mint tavaly

Egy kategóriával feljebb versenyez a vevőkért a kártyafüggetlenül nyolcvanezer forint körüli összegért várható Huawei Ascend G6 4G. Ennek a telefonnak az extrája a jelenleg elérhető leggyorsabb 4G-s mobilnet támogatása, bár 4G nélküli változat is készül a telefonból. A G6 paraméterei elég átlagosak: a 4,5 colos kijelző felbontása a HD-nál kisebb, 960x540 pixeles.

Ilyen színekben jön ki a Huawei Ascend G6 Forrás: Huawei

A telefon belsejében négymagos processzort és egy gigabájt memóriát találni, ami mobilfizetéshez használható NFC lapkával és 8 megapixeles kamerával egészül ki. Az akkumulátor átlagosnak mondható, 2000 milliamperes kapacitású, de ezt elvileg ellensúlyozni fogják a készülék energiatakarékos funkciói. Meglepően könnyű és vékony, nekünk az a dizájnötlet tetszett benne a leginkább, hogy a készülék alsó élét legömbölyítették, nagyon kellemes kézbe fogni. A pozitív hatások itt nagyjából véget is érnek, mert hát a műanyag ház… körülbelül annyira műanyag, mint az olcsó firefoxos telefonoké, és a kezelőfelületet eléggé szétcsicsázták.

A Sony Xperia M2 majdnem olyan mint a Huawei - paraméterei alapján Forrás: Sony

Leginkább dizájnjában tér csak el a Huawei telefonjától a Sony középkategóriás telefonja, a szintén 70-80 ezer forintos áron várható Xperia M2-es. A kijelző ebben a telefonban 4,8 colos méretű, felbontása ugyancsak 960x540 pixel. A beépített kamera 8 megapixeles, de a Sony jó minőségű képérzékelője szolgálja ki. Az M2-es is támogatja a 4G-t, négymagos processzorral szerelik, is kicsivel nagyobb kapacitású (2300 milliamperóra) akkumulátora van a Huaweinél, ráadásul két SIM-kártyát tud fogadni. A Sony standján úgy reklámozzák a telefont, hogy „a legvékonyabb a 220 eurónál olcsóbb kategóriában”. Valóban vékony, azonban az élei nincsenek legömbölyítve, kellemetlen a fogása, ami elég nagy hátrány egy olyan készüléknél, amit naponta akár több százszor kézbefogunk. Más rosszat nem tudunk róla mondani azon kívül, hogy átlagos.

Olcsó lesz a tepsimobil

Eredetileg csak az indiai piacra szánta, de barcelonai bejelentése szerint Európában is kapható lesz a Hewlett-Packard Slate 6 VoiceTab nevű tepsimobilja, amely nagyobb, hét colos változatban is elérhető lesz. A VoiceTab neve ellenére tulajdonképpen egy okostelefon, bár ekkora mérettel akár táblagépnek is lehetne tekinteni. Mindenesetre van rajta mikrofon és hangszóró, így alkalmas hívásokra is.

Mindkét változata HD-felbontású (1280x720 és 1200x800 pixeles) képernyővel rendelkezik, négymagos processzor hajtja meg őket, kamerájuk 5 megapixeles. A készülékek 80 ezer forint körüli áron várhatóak, és két SIM-kártyát tudnak fogadni. Miért jó ez? – kérdeztük a HP kiállítóterénél. Indiában azért, mert sok mobilszolgáltató van, így könnyebb váltogatni őket, Magyarországon meg azért, mert az egyik SIM lehet a hanghívásoké, a másik az adatforgalomé, attól függően, hogy melyik szolgáltatás hol a legolcsóbb.

Nem túl izgi, de korrekt felszereltségű tepsimobil a Slate 6 VoiceTab Forrás: HP

A Slate 6 meglepően könnyű a hasonlóan nagy telefonokhoz képest, ezért még a csúf, szürke fémutánzat előlapot is megbocsátjuk neki. Hat színben gyártják, van például pink és kék, de fekete nem. Gyorsan, pattogósan kezelhető, és meglepően strapabíró – ez úgy derült ki, hogy leejtettünk. A hátlap, az akku és a telefon két négyzetméteren szóródott szét, de visszapattintottuk az alkatrészeket, bekapcsoltuk, és minden rendben volt. Egyszóval ideális készülék annak, aki sokkal többet mobilnetezik, mint amennyit telefonál, de vegyen hozzá egy tokot.

Szintén nyolcvanezer forintnak megfelelő nettó áron várható a Lenovo S860 készülék, amely 5,3 colos méretével alulról súrolja a tepsimobil kategóriát. Ezt a telefont is HD-felbontású (1280x720 pixeles) képernyővel szerelik fel, és négymagos lapka, valamint két gigabájt memória gondoskodik a folyamatos működésről. A telefont hatalmas, 4000 milliamperórás kapacitású – és beépített – akkumulátorral szerelik fel, amely aktív használat mellett is 24 órás üzemre képes, átlagos használat mellett pedig több napos üzemidőt biztosít. Az Android 4.2 szoftverrel debütáló telefon két SIM-kártyát fogad, kamerája pedig 8 megapixeles.

Olyan mobilt akar, ami ritkán merül? A Lenovo S860 lehet a legjobb választás. Forrás: Lenovo

Szintén a vásár kellemes meglepetései voltak a Lenovo két olcsóbb, S650 és S660 nevű mobiljai. Az előbbinek a hátlapját lézermart textúrával gyártják, nagyon biztos és kellemes a fogása, masszívan össze van rakva; az utóbbinak fémutánzat a hátlapja, de jobban eltalálták, mint a HP-nál. A 650-esbe 2000 milliamperórás akku került, és két SIM-et is kezel, az utóbbiba pedig 3000 milliamperórás, de csak egy SIM-et tud fogadni. A lenovósok szerint a 660-as egészen biztosan kibírja a nap végéig normál használat mellett.