Többet tud az iPhone-nál a Galaxy S5

samsung galaxy s5
Vágólapra másolva!
A Samsung új csúcsmobilja is az ujjáról azonosítja a tulajdonosát, pulzust mér, de a víz és a por sem árt neki.
Vágólapra másolva!

A Samsung a legújabb androidos csúcsmobiljába még az iPhone-nál is több funkciót pakolt.

Ujjlenyomatot és pulzust is olvas

Az Apple által tavaly bevezetett ujjlenyomat-olvasó funkcióval rendelkező menügomb már a Galaxy S5-ben is megtalálható, és ugyancsak a PIN kódok helyettesítésére szolgál, az előzetesen eltárolt ujjlenyomatok alapján oldja a telefon zárolását. A Playen való vásárlásokhoz egyelőre a hagyományos Google-jelszavukat kell használniuk az S5-öt megvásárlóknak. Az Apple megoldásával ellentétben ezen a mobilon a menügombot nem elég megnyomni, használójának el kell húznia rajta az ujjbegyét, ami miatt a megoldás, az első külföldi gyorstesztek szerint, sokkal többször téveszt az iPhone 5S-nél. Tudósítónk hamarosan maga is meg fog bizonyosodni ennek valóságtartalmáról.

A Galaxy S 5 menügombja az ujjlenyomatot is leolvassa Forrás: Samsung

A készülék hátlapjába már pulzusmérőt is beépítettek, amelyet egészségügyi és sportalkalmazásokkal lehet használni. A szenzor az ujj érintésével néhány másodperc alatt képes megállapítani a pulzust. A telefonnal egy Gear Fit nevű új, okosórákhoz hasonló (de azoknál kompaktabb), színes kijelzős sportszenzort is lehet használni, amiben lépésszámláló és pulzusmérő is megtalálható, de a zsebben vagy az edzőtermi gép közelében lévő telefonra érkező üzenetekről, hívásokról is tud értesíteni. Ennek üzemideje 4-5 nap.

Ez nem tepsimobil, de a csap alatt megmoshatjuk

A Galaxy S5 csak egy kicsivel lett nagyobb tavaly kiadott elődjénél, 5,1 colos átlójú, AMOLED, full-HD felbontású (1920x1080 pixel) érintőképernyője van. A gyártó szerint új, intelligens fényerőszabályzó funkció került bele, amely nem csak a bejövő fény, de a megnyitott tartalom jellegét is figyelembe veszi az automatikus állításhoz. A karcolások ellen harmadik generációs Gorilla-üveg védi. A teljes készülék víz- és porálló, de a víznyomást csak egyméteres mélységig tolerálja fél órán át. A bemutatón aránytalanul sokat beszéltek a fitneszfunkciókról, tudósítónk szerint ez a közönséget már eléggé untatta a sokadik percben.

Ez nem okosóra, fitnesz Gear Fit kiegészítő Forrás: Samsung

A gyors működésről egy 2,5 gigahertzes, négymagos Qualcomm lapka és meglepő módon csak 2 gigabájt memória gondoskodik. A felhasználó adatainak tárolására felszereltségtől függően 16 vagy 32 gigabájt tárhely gondoskodik, ami microSD-kártyával tovább bővíthető. A telefonon az Android 4.4-es jobban optimalizált változata fut, a Samsung saját fejlesztésű kiegészítő appjaival együtt, és tartalmaz érintés nélküli fizetésre szolgáló NFC chipet, illetve tölthető vezeték nélkül is.

Szupergyorsan fókuszál

A Samsung szerint az S5-ös digitális kamerájába olyan gyorsan - 0,3 másodperc alatt - működő automatikus fókusz került, amelyet okostelefonban még korábban nem lehetett elérni. Az új autofókusz képes arcfelismerésre, így ha valakit lefényképeznek vele, automatikusan a személy lesz éles a képen, nem pedig mondjuk a mellette látható szobor vagy fa. A közönség reakciója alapján ezt a funkciót is sokan találják hasznosnak.

A kamera egyébként 16 megapixeles felbontású, és egy sor extra funkcióval vértezik fel, például elmosott hátterű képeket is tud készíteni, HDR-módba kapcsolva pedig nagyon világos háttér előtt is képes bármiről normális felvételt készíteni. Videóból a full-HD mellett akár ultra-HD felbontásút is tud rögzíteni, bár csak másodpercenként 30 képkockával. A HDR-módot már videofelvételnél is aktiválni lehet.

Ez is kapható lesz arany színben Forrás: Samsung

Az új Galaxy S-et 2800 milliamperórás akkumulátorral szerelik, ám fejlesztett energiatakarékos funkciói révén elődjénél mintegy 20 százalékkal hosszabb üzemet biztosít. Ez nagyjából 2 napos használatot jelenthet, bár maga a gyártó három napot emleget átlagos nyomkodás mellett. A telefont egy olyan újfajta móddal is felszerelték, amely extrém lemerülés esetén segíthet. Ilyenkor a kijelző fekete-fehérre vált, és csak a hívások és SMS-ek érkeznek be. Cserébe viszont tíz százalék töltöttség mellett is 24 órás készenlét marad tartalékban. Valószínűleg sokan jártak már pórul az idő előtt lemerült okosmobiljaikkal, mert ez a funkció kapta a legnagyobb tapsot a premier közönségétől. A készülék április 11-től lesz megvásárolható, az árát még nem jelentette be a Samsung.

Ez a műbőrszerű, lyukacsos hátlap jó fogást biztosít a telefonnak Forrás: Samsung