Negyven év mobiljai másfél percben

40 év mobiljai
Vágólapra másolva!
A hetvenes évek óriásmobiljaitól a legújabb iPhone-ig jut el egy indiai dizájner remek videós összeállításában.
Vágólapra másolva!

Az infografikához hasonló, ám mozgóképes összeállítást egy Amrit Pal Singh nevű indiai dizájner készítette a mobiltelefonok negyvenéves fejlődéséről. A lejátszás a világ első hordozható kivitelű mobiltelefonjával, a Motorola DynaTAC-kel indul, a fél tégla méretű készüléknek ekkor még csak prototípusa létezett, megvenni csak tíz évvel később lehetett a boltokban. A DynaTAC-et még egész éjjel tölteni kellett ahhoz, hogy mindössze 35 percen át lehessen beszélni rajta.

Érdemes folyamatosan figyelni a videó bal felső sarkát, ahol az évek múlása követhető. 1994-ben érkezik az első telefon, amelyre játékot - egy Tetrist - is telepítettek: ez nem egy Nokia, hanem a dán Hagenuk cég készüléke volt. Felbukkan a Mátrix-film sikere nyomán népszerűvé vált Nokia 7110-es is - ez volt az első WAP-os telefon a világon.

Tudja, melyik volt az első kamerás mobil? A Sharp J-SH04-ese: a tizennégy évvel ezelőtt kiadott telefon kijelzője 256 színű volt, a kamerája pedig 0,1 megapixeles. Riválisaihoz ekkor még csak külön tartozékként lehetett kamerát csatolni. A videó készítője helyén kezeli az okostelefonokat is: az iPhone-t és az androidos készülékek fejlődését végig párhuzamosan követi.