Minek akar drónokat venni a Facebook?

solara 60, napelemes drón
Vágólapra másolva!
A közösségi oldal öt évet a levegőben tölteni képes, napelemes drónok segítségével akar internetet vinni Afrikába, ezek gyártóját készül megvenni.
Vágólapra másolva!

A TechCrunch hírportál értesülései szerint a Facebook tárgyalásokat folytat a Titan Aerospace nevű társasággal annak felvásárlásáról, de hivatalosan még egyik társaság sem erősítette meg azt. A Titan Aerospace olyan napelemekkel felszerelt drónokat fejleszt, amelyek Föld körüli pályán keringenek, és feljuttatásukat követően akár öt évet is képesek a levegőben tölteni.

A sztratoszférában repülve szolgáltatna netet a Solara 60 Forrás: Titan Aerospace.

A hírportál értesülései szerint a Facebook hatvanmillió dollárt fizet a dróngyártóért, és arra akarja használni annak Solara 60-as típusjelzésű drónját, hogy fejlett országok nagyvárosaitól távoli területeken is elérhetővé tegye az internetet. A TechCrunch szerint elsőként Afrikában alkalmazná a technológiát, de később összesen tizenegyezer darab Solara 60-as típusú drónt akar legyártatni erre a célra - módosított változatban.

A sztratoszférába küldenék, a repülők fölé

A Solara 60-as drón közel húszezer méteres magasságban tud repülni - az utasszállító repülők feleekkora magasságban közlekednek -, és mintegy száz kilogrammnyi felszerelést tud hordozni. A drón feltöltött akkumulátorokkal egyébként akár éjszaka is felbocsátható, és a műholdakhoz hasonlóan kering a Föld körül, így működését már napelemek segítségével is fent lehet tartani. A Techcrunch szerint a Solara drónokat olyan magasságban működtetnék, amely a kereskedelmi repülők útvonalai felett található, így annak használatát nem szabályozza az amerikai légügyi hatóság, az FAA sem.

A TechCrunch szerint a drónok segítségével egy olyan alapszintű internetszolgáltatást ki lehet építeni a városoktól nagyon távoli területeken is, amely már alkalmas ingyenes üzenetváltásra, amelyet például a Facebook által nemrég felvásárolt WhatsApp is biztosít.

A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg még tavaly nyáron jelentette be Internet.org elnevezésű kezdeményezését, amelynek az a célja, hogy a világhálót minden földlakó számára elérhetővé tegye. Napjainkban még ötmilliárd ember nem szokta használni az internetet. Bár a kezdeményezéshez több nagy cég, például az Ericsson és a Nokia is csatlakozott, az utóbbi éveit jótékonykodással töltő Microsoft-társalapító, Bill Gates szerint előbb sokkal égetőbb problémákat kell megoldani a bolygón, az internet önmagában nem tudja megmenteni a világot.

Ez a cég kisebb, Solara 50-es modellje Forrás: Titan Aerospace.

A Google meteorológiai ballonokat használna

Hasonló tervei egyébként a Google-nek is vannak, a keresőcég tavaly útjára indított, Project Loon nevű programja keretében a Solara drónokhoz hasonló magasságban, a sztratoszférában levegő, meteorológiai ballonokra szerelt berendezések szolgáltatnak internetet. Az első léggömböket Új-Zélandon tesztelték, ahol a 3G-s mobilinternethez hasonló sebességet értek el velük.

//videa.hu/videok/tudomany-technika/ballonos-internet-a-google-tol-3k3SX4otziDAAaM6?start=0

Bár ezen a magasságon már nincsenek viharok - eső és hó sem -, légáramlatok igen, ám a magasság szabályozásával a légi járműveket nagyjából azonos pozícióban lehet tartani. A Google ballonjai azonban nem öt évet, hanem legfeljebb száz napot képesek felbocsátásukat követően a levegőben tölteni.