A Google szerint lesz értelme az okosórának

Android wearable, Motorola okosóra, Google smart watch
Vágólapra másolva!
Szól, ha dugó van, jelzi, merre kell fordulni bringával, és üzenetet is lehet diktálni az Android Wear karórának.
Vágólapra másolva!

A telefonnal kommunikálni képes okosórát már csaknem két éve lehet venni a boltban, az eddigi modellek többségének sutasága miatt azonban nem terjedtek el széles körben. A Google egy új szoftverrel tenné használhatóvá a csuklón viselt készülékeket: az Android Wear az okostelefonokról ismert rendszer minieszközökre szánt verziója.

A kerek kijelző a Moto 360 legfőbb extrája Forrás: Motorola

A Samsung Galaxy Gear első generációs okosórája még az eredetileg telefonokra szánt Android szoftver futott, a gyakorlatilag napi töltést igénylő kütyü meg is bukott, utódjára már egy Google-tól független, Tizen nevű szoftver került. Nem véletlen, hogy a Google saját maga is előrukkolt a telefonoknál kisebb teljesítményű, és jóval kisebb kijelzővel rendelkező órák képességeihez igazított szoftverrel, ez az Android Wear nevet viseli.

Mit fog tudni egy okosóra a Google új szoftverével? Részben a Google Asszisztens néven már létező, a telefon képernyőjén megjelenő információk megjelenítésére szolgál. Ez az applikáció az, amelyik jelzi, ha a munkahely vagy otthonunk felé megnövekedett a forgalom, vagy hamarabb kell elindulnunk egy megbeszélésre, vagy reggel jelez, ha váratlanul rossz időjárásra lehet számítani. A Google szoftverét használó órákat érintőképernyővel vagy hangutasításokkal lehet vezérelni. A karóra képernyőjén megjelenik, ha a navigáció érzékeli, hogy két megállóval később kell leszállni a buszról, de a bejövő üzeneteket is el lehet olvasni rajta.

Moto 360 okosóra jól néz ki, de még nem tudni, milyen gyakran kell tölteni Forrás: Motorola

A promóciós videójának jelenetei szerint az órák a fitneszalkalmazások kiszolgálására is alkalmas szenzorokkal is fel lesznek szerelve, így mutatják majd a megtett utat vagy az elégetett kalória mennyiségét is. A záróképsorokon már olyan futurisztikus felhasználási módot is bemutatnak, amelyben a Google-óra a garázsnyitó távirányítóját helyettesíti.

A szoftver az okostelefonokhoz hasonlóan bármely gyártó licencelheti, a fejlesztők pedig alkalmazásokat készíthetnek rá. A korábbi okosórákhoz hasonlóan az Android Weart használó órák is az okostelefonnal vezeték nélkül kommunikálva tudnak majd információkkal szolgálni. Az első két ilyen karóra a Motorola Moto 360-as, illetve az LG G Watch lesz. Az előbbi kütyü érdekessége, hogy a Motorola kerek képernyőt tervez a nyáron boltokba kerülő készülékhez, pedig a képernyők tipikusan szögletes kivitelben készülnek, ahogy a másik újdonságé, a még az év első felében megjelenő LG G Watché is. Az órák árait és részletes paraméterei még nem ismertek, de azt már most is tudni, hogy a HTC, a Samsung az Asus, valamint a Fossil óragyártó cég is ki fog hozni Weart használó órákat.