Vágólapra másolva!
Az elektromos mászógép több embert is képes a magasba rántani egyetlen gombnyomásra.
Vágólapra másolva!

Az Atlas Devices nevű társaság fejlesztése leginkább Batman felszerelésére hasonlít, aki a filmekben és képregényekben a szupererős kötelét bármely tetőre fellövi, majd az övére kapcsolja, és nemcsak saját magát, de a megmentendő embereket is magával rántja a magasba.

A rangos műszaki egyetem, az MIT egykori diákjai által alapított amerikai cég fejlesztése hasonló feladatot lát el, bár a mérete egyelőre nem teszi lehetővé, hogy egy övre lehessen rögzíteni. Az aktatáska méretű, akkumulátoros berendezés fejlettebb, APA-5 jelű változata másodpercenként másfél méteres sebességgel tud emelkedni a kötélen, és használóján kívül akár egy hordágyon lévő sérültet is fel lehet vele emelni. A készüléket az amerikai katonák afganisztáni bevetések során élesben is használták.

A szerkezet működését a Modern kori csodák című sorozat készítői a gyakorlatban is bemutatják, ezt a fenti videón meg is lehet nézni.

A technológiai ismeretterjesztés történetének leghosszabban futó sorozata minden hétköznap este 21.30-kor jelentkezik az OzoneNetwork műsorán. A Modern kori csodák segít nézőinek megismerni a világ legelképesztőbb mérnöki szerkezeteit, tudományos felfedezéseit és társadalmi érdekességeit. A magyar környezetbarát ismeretterjesztő csatorna válogatása a háztartásban és az ipari termelésben előforduló mindennapi alapanyagok, gépek és jelenségek bemutatására koncentrál.

Az OzoneNetwork tulajdonosa az Origo Zrt.