Ez a drón ellopja az adatait a mobiljáról

snoopy drone
Vágólapra másolva!
A Snoopy nevű drón házilag megépíthető, és wifin keresztül tud kémkedni.
Vágólapra másolva!

A Black Hat hackerkonferencia szingapúri rendezvényén mutatkozott be a Snoopy nevű apró drón, amelyet kifejlesztője, Glenn Wilkinson szándékosan úgy épített meg, hogy hackertámadásra is alkalmas legyen. A kvadrokopter nagyjából azonos bármelyik civil használatra megvásárolható, távirányítós típussal, ám egy miniatűr adóvevővel is fel van szerelve. Ez utóbbi segítségével az apró drón képes többek közt wifi- és Bluetooth-adatátvitelhez használt rádióhullámok észlelésére.

Beépített GPS-egysége segítségével képes visszavezetni a jelek forrását, ezáltal lehetővé téve egy-egy konkrét eszköz célzott lehallgatását is. Az Ars Technica hírportál szerint a Snoopy gyakorlatilag bármilyen szabványos vezeték nélküli eszköz, akár okostelefonnal használt fitnesz karpánt kommunikációját is képes lehallgatni.

Itt a drón összeszerelés előtt és után Forrás: Twitter/Glenn Wilkinson

A biztonsági szakértőként dolgozó brit hacker magyarázata szerint, ha egy okostelefonon, táblagépen be van kapcsolva a wifi, a készülék folyamatosan keresi azokat a hálózatokat, amelyekhez korábban már kapcsolódott. A felhasználók tipikusan egyedi nevű hálózatokra kapcsolódnak, ezért a készülékeket jól be lehet azonosítani csupán az alapján is, hogy milyen hálózatokra kísérel meg csatlakozni.

A drón pedig ezt használja ki, mivel saját maga indít olyan néven hálózatot, amelyre a készülék megkísérel csatlakozni. De mivel az eredeti hálózat helyett a készülék a drón által működtetett kamuhálózatra kapcsolódik, a rajta keresztül zajló kommunikáció lehallgatható vagy el is téríthető. Ezzel a módszerrel akár adatokat és jelszavakat is lehet lopni a felhasználóktól.

Ezt látja a levegőben a Snoopy drón Forrás: Twitter/Glenn Wilkinson

A CNN beszámolója szerint Londonban egyórányi repülés után a dróttal 150 különböző eszköz tartózkodási helyét és azonosítóit tudták begyűjteni, de Amazon-, PayPal- és Yahoo-jelszavakat és felhasználóneveket is megszereztek.