Tíz év levelei gyűlnek már a Gmailen

google
A tavaly áprilisban tízéves Gmail nélkül ma nehéz elképzelni az életünket
Vágólapra másolva!
2004-ben áprilisi tréfának hitték az egy gigabájtos postafiókot, indulásának napján háromszáz darab öreg PC-n futott a Google levelezője.
Vágólapra másolva!

Napra pontosan tíz éve használhatjuk a Gmailt, pedig a szolgáltatást 2004. április elsejei indulásakor még áprilisi tréfának vélték sokan, teljes joggal. Akkoriban az internet-, és e-mail-szolgáltatók csak legfeljebb 10 megabájtos postafiókokat kínáltak, ezért fontos volt, hogy a felhasználók minél gyakrabban töltsék le a leveleiket, nehogy beteljen a postafiókjuk. Nem véletlen, hogy ekkor még a felhasználók többsége a levelezőprogramokat részesítette előnyben a webes szolgáltatásokkal szemben.

Ez már a Gmail továbbfejlesztett, 2.0-s felülete Forrás: [origo]

Ekkor még fel sem merült, hogy valaha is számítási felhőben fogjuk tárolni az összes levelünket, pedig a Gmailen gond nélkül visszakereshető tíz évnyi üzenetváltás. Kíváncsi a legrégebbi leveleire? Egyetlen kattintással előhívhatja azokat, ha a jobb sarokban lévő, az üzeneteket tartalmazó oldalak számára kattint. Itt lehet ugyanis kiválasztani, hogy a legrégebbi, vagy a legújabb üzenetek kerüljenek előre.

Amikor még elit volt gmailesnek lenni

A Gmail tíz évvel ezelőtt csak próbaüzemben működött, néhány ezren érhették el, de bizonyos idejű használat után ismerősöket hívhattak meg tesztelőnek, akik aztán hasonlóképp cselekedhettek. A hatalmas tárkapacitás miatt nagyon menő dolog volt gmailes címet birtokolni, a baráti társaságokban gyorsan megindult a meghívók kunyerálása egymástól, saját fiókot ugyanis csak egy évvel később nyithatott magának az oldalon.

Ide kell kattintania, hogy elolvashassa legrégebbi leveleit Forrás: Origo

A Google folyamatosan bővítette a tárhelyet, ma már nem csak egy, hanem tizenöt gigabájtos tárhelyet ad ingyen a felhasználóknak, bár ezen a postafiók mellett a képek és fájlok tárhelye is osztozik.

A Time magazin cikke szerint bár sokan hiszik azt, hogy a Gmail az egyik Google-alkalmazott szabadidős projektjeként indult, ez a valóságban nem így van, mindig is cég hivatalos fejlesztéseinek részét képezte a szolgáltatás 2001 augusztusától - nyilatkozta a lapnak Paul Buchheit, a Gmail megalkotója, aki a Google huszonharmadik alkalmazottjaként került a vállalathoz, amelytől 2006-ban ment el. Később a Facebooknál dolgozott, jelenleg pedig startup cégekbe fekteti be pénzét.

Háromszáz darab öreg PC-n indult

Buchheit kezdetben az asztalán működő szerveren működtette a Gmailt, amelyet más alkalmazottak használtak, akik hamar jelezték, hogy jó lenne egy hatékony keresőt beépíteni a felületbe. Az ő visszajelzéseik nyomán derült ki például az, hogy Az üzenetek szövegének elemzésével vált lehetővé a Google számára az is, hogy a levelek mellett célzott hirdetéseket tudjon eladni. Az erre szolgáló AdSense rendszer prototípusa is Buchheit fejlesztése, és a Gmail részeként készült el.

A Gmailen dolgozók születésnapi csoportképe (a Gmail hátterének is be lehet állítani az oldalon) Forrás: Google

Az egy gigabájtos postafiókkal pedig el akarták kápráztatni a felhasználókat, ez ugyanis nagyságrendekkel nagyobb volt a konkurenciánál. Ráadásul a rivális webes levelezőszolgáltatások fapados oldala helyett egy JavaScriptben írt, sokkal profibb felület fogadta a felhasználókat.

Mire a Gmail próbaüzemét a cég bejelentette, már a teljes Google belső levelezése ezen zajlott - írja a Time. Buchheit visszaemlékezései szerint azonban április elsejei indulására alig tudták összekaparni a szükséges hardvereket, végül háromszáz darab öreg, Pentium II-es gépen indult el a szolgáltatás, ezek teljesítménye is elegendő volt a néhány ezer béta tesztelő kiszolgálására. Azóta már profi szerverrendszerekre van szükség, a Gmailt ugyanis mintegy 425 millióan használják aktívan világszerte.