Elküldte első képeit a Föld-figyelő kamera

ISS, international space station, nemzetközi űrállomás, urthecast, nagy felbontású élőkép a Földről
Vágólapra másolva!
Venezuelát és Jamaicát örökítette meg az UrtheCast 15 és 25 millió pixelben. A cég hamarosan a valós idejű közvetítést is megkezdi ultra-HD minőségben.
Vágólapra másolva!

Az UrtheCast nevű szolgáltatás a Google Térképéhez hasonló műholdképes látványt nyújt a felhasználóknak, de a gyakran többéves felvételek helyett folyamatosan frissülő állományokkal tervez dolgozni. A vállalat még tavaly télen feljuttatta a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetére két kameráját, amelyek közül az egyik közepes, a másik pedig nagyfelbontású képeket tud rögzíteni.

A Föld körül keringő ISS fedélzetéről küldi képeit az UrtheCast. Hamarosan közel valós időben is képes lesz erre. Forrás: NASA

Az év elején az ISS személyzete be is üzemelte az űrbeli használathoz speciális erősítéssel felszerelt tizenötmillió dollárt érő kamerákat, amelyeket az űrhajósok mozgása miatt gyakran megrázkódó űrállomás rezgéseit is tompító, speciális tartókra szereltek fel.

Ezen a fotón a jamaicai Moneague városa látható, teljes méretben itt nyithatja meg Forrás: Urthecast

Az UrtheCast földi fogadóállomásaira küldött első két digitális képet március 28-án készítették a Theia névre keresztelt, közepes felbontású kamerával. Ezek egyike a jamaicai Moneague városát és annak környékét mutatja 25,6 megapixeles felbontásban, mintegy 300 négyzetkilométeres területen.

Ez a kép a venezuelai Santa Cruz De Marát és környékét ábrázolja az űrből. Itt lehet megnézni nagy méretben. Forrás: UrtheCast

A második, 15 megapixeles fotón a venezuelai Santa Cruz de Mara városa és tengerpartja látható, a felvétel 260 négyzetkilométeres területet fed le, és ugyancsak március 28-án készítették.

Az UrtheCast közlése szerint hamarosan elérhetővé válnak a bolygónkról Ultra-HD, tehát nagyjából 8 megapixel felbontásban közvetített mozgóképes felvételek is. Ezek mindegyike egy perc hosszúságú lesz, és másodpercenként 30 képkockával lesz felvéve, így a mozgások is jól kivehetők lesznek rajta (pedig korábban a cég rosszabb minőséget ígért). A társaság olyan kezelőfelületet ígér, amelyen a nagyfelbontású videóba bele lehet zoomolni akár olyan mélységbe is, hogy a folyókon, tavakon és tengereken mozgó hajók haladása is kivehető lesz. A cég hamarosan újabb fotókat fog kiadni, amelyek ezen a címen lesznek letölthetők: www.urthecast.com/firstlight.

Az űrállomás naponta tizenöt-tizenhat alkalommal kerüli meg a Földet, és mivel keringési pályája ismert, az UrtheCast üzemeltetői mindig előre tudják, hogy egy adott régiót mikor mutatnak kamerák. A honlapon a felhasználók előre megadhatják majd az őket érdeklő címeket, a rendszer pedig automatikusan megmondja, hogy az adott helyszínről mikor várható élőkép. A cég tervei szerint az ISS-ről naponta mintegy 150 darab, legfeljebb másfél perces videofelvételt tudnak majd eljuttatni a földi állomásokra, ami nagyjából kétszáz gigabájtos napi adatforgalmat jelent. Az adatok célba juttatását az orosz űrügynökség végzi, amely cserébe hozzáférést kap a felvételekhez az UrtheCasttól.

Az ISS naponta tizenhatszor kerüli meg a Földet - fedélzetén már az UrtheCast-kamerákkal Forrás: NASA

A kanadai cég az ENSZ-szel is megállapodást kötött arról, hogy természeti katasztrófák esetén - amilyen például a Fülöp-szigeteki tájfun volt - élő képet biztosítanak majd az érintett régiókról a mentés támogatásához. Az UrtheCast folyamatosan archiválni is fogja saját felvételeit, és mezőgazdasági, ipari és kormányzati célra értékesíteni fogja őket, ebből szándékszik fenntartani magát.