Csodamágnes tartja egyben a Google bővíthető mobilját

A Project Ara alkatrészeit speciális mágnes tartja a helyén
Vágólapra másolva!
A moduláris okostelefon cserélhető alkatrészeket használ, amelyek bármelyikét újra cserélheti utólag a készülék gazdája.
Vágólapra másolva!

A YouTube-ra feltöltött promóciós videón mutatják be a Project Ara néven fejlesztett, cserélhető modulokból álló telefon fejlesztésének jelenlegi állapotát a Google munkatársai.

A kezdeményezést Phonebloks néven egy Dave Hakken nevű holland dizájner indította útjára, ő azonban csak egy látványtervet készített a telefonról. Miután gyártók és szakértők is kijelentették, hogy egy ilyen készülék gyakorlatilag legyárthatatlan, az akkor még a Google tulajdonában lévő Motorola Mobility cég felkarolta az ötletet. Bár a keresőcég azóta eladta a mobilgyártót a kínai lenovónak, a moduláris okostelefon kifejlesztését célzó, Project Ara nevű projekt a Google-nél maradt.

A Project Ara alkatrészeit speciális mágnes tartja a helyén Forrás: Google

A háttérben már készül a bővíthető mobil

A cég azóta is dolgozik a bővíthető okostelefonon, a jövő héten egy külön fejlesztői konferenciát is rendez a telefon iránt érdeklődő gyártóknak és kódereknek. Az esemény beharangozójaként kiadott videóban a Google fejlesztői egyelőre a jövő bővíthető mobiljának korai fejlesztői változatát mutatják be.

Ez még távolról sem hasonlít mobiltelefonra, alaplapja például akkora, hogy el sem férne még egy táblagépben is. Ehhez még egy vezetékkel kapcsolnak rá egy okostelefonokban használatos érintőképernyőt és más alkatrészeket. A fejlesztők ezzel a monstrum tesztkészülékkel a moduláris készülék majdani szoftverét, appjait és illesztőprogramjait tesztelik.

Ezzel az alaplappal a Project Ara szoftvereit tesztelik Forrás: Google

Speciális mágnes tartja helyén az alkatrészeket

A fejlesztők jelenlegi tervei szerint a készülék moduljait egy ezüstből készült keretbe lehet majd berakni, és azokat speciális, elektropermanens mágnes tartja helyükön. Ezek nem elektromágnesek (tehát nem szükséges állandó villamos feszültség a vonzás előidézésével), de elektromos impulzussal fel és le lehet mágnesezni őket, vagyis a vonzást ki és be lehet kapcsolni.

Az ilyen fajta mágneseket emeléstechnikában és más ipari területeken alkalmazták eddig, fogyasztóknak szánt eszközökben nem. A négyszögletes formájú, moduláris alkatrészeket fogadó egység prototípusának működését is bemutatják a gyakorlatban a videón: az oldalról becsúsztatható alkatrészek eleinte szabadon mozognak, egy gombnyomásra azonban helyükön tartja őket a mágnes még akkor is, ha a telefon ki van kapcsolva, és nem kap áramot. A moduláris telefon prototípusainak moduljait a 3D Systems háromdimenziós nyomtatóival állítják elő műanyagból, hogy képesek legyenek a legjobban használható formákat kialakítani.