Ezt a mobilt tölti a saját kijelzője

tag heuer Merediist Infinite
Vágólapra másolva!
Itt az napelemes mobil, ami elképesztően jól néz ki. A rejtett kivitelű szolárcellákat egyelőre csak luxuskészülékben lehet elérni.
Vágólapra másolva!

A méregdrága órákat, szemüvegeket és divatcikkeket gyártó svájci TAG Heuer cég legújabb, Merediist Infinite nevű luxuskészülékében debütál az a speciális kijelző, amelynek felülete kívülről láthatatlan fotovoltaikus napelemeket rejt.

Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy a készüléknek egyik részét sem csúfítják el a nem túl attraktív napelemek. A Digital Trends technológiai hírportálnak a gyártó úgy nyilatkozott, hogy a kijelzőben lévő cellák használatával nagyjából 15 százalékkal növelhető az akkumulátoros üzemidő egy átlagos napon. A napelemek napfény vagy mesterséges fény hatására is elkezdik tölteni a készüléket.

A Tag Heuer Merediist Infinite luxusmobil Forrás: Tag Heuer

A kijelzőben lévő napelemek alkalmazását a Wysips Crystalnak elnevezett technológia teszi lehetővé, amelyet egy SunPartner Technologies nevű amerikai cég gyárt, a cellák beépítéséhez szükséges megoldás pedig a 3M fejlesztése. Ennek lényege, hogy a fotovoltaikus cellákat úgy rendezik el a képernyő felett lévő rétegben, hogy azon keresztül látni lehessen a képernyő tartalmát, mivel csak elhanyagolható mértékben takarja ki azt, így csak közvetlen közelről lehet érzékelni jelenlétét.

Így működik a kijelzőbe épített napelem Forrás: Sunpartner Technologies

A híportál szerint a napelemréteg akár fényen keresztüli adatkommunikációra is használható: a li-fi nevű gyakorlatilag a Bluetoothhoz hasonló módon lehet vele fájlokat küldeni akár 10 gigabites sebességgel. Ezt a megoldást egyelőre nem támogatja kereskedelmi forgalomban kapható termék, csupán demonstrációs célból mutatták be a panel képességeit. A napelemréteg beépítése csupán néhány dollár extra költséget jelent a készülékgyártónak, amely az akkumulátoros üzemidő megnöveléséért valószínűleg a vásárlók számára is vonzó lesz.

A Merediist Infinite készülék karbonszálas betéteket tartalmazó, titán készülékházba szerelt telefon felül egy 2,4 colos, 320x240 pixeles felbontású, monokróm OLED-kijelzővel van felszerelve, ami a színes főképernyőt egészíti ki. A készülék ára még nem ismert, de valószínűleg nem lesz túl olcsó, mert kétezernél is kevesebb, limitált példány készül belőle. A napelemeket nem tartalmazó elődjéért is 5500 dollárt, tehát 1,2 millió forintot kérnek el, ezért jobban jár az, aki megvárja az első hagyományos mobilokat, amelyek tartalmazni fogják a Wysips panelt. Az első ilyen, normál árú készülék valószínűleg a kínai Huaweié lesz, de jövőre más gyártók telefonjaiban is megjelenik majd a technológia.