Szuper videók egy magyar fejlesztéssel

Vágólapra másolva!
A Linear nevű ultraprecíz kameravezérlővel lehet látványos timelaps felvételeket is készíteni. Kipróbáltuk.
Vágólapra másolva!

A magyar fejlesztésű, és hazai gyártású kameramozgató rendszer rendkívül precízen képes egy tengelyen előre és hátra mozgatni az állványára rögzített tükörreflexes kamerát. Ez a sok órán keresztül rögzített, majd végül néhány percesre gyorsított timelaps-felvételek készítésénél egyedülálló látványt biztosít, ha a kamera nem stabilan áll, hanem szépen lassan mozog. A Linear-t hagyományos videofelvételek készítéséhez is lehet a kamera automatizált mozgatására használni.

Kunstár Richárd gépészmérnök, a készülék kifejlesztője szerint hasonló megoldásokat jelenleg is lehet kapni például ázsiai gyártóktól, a magyar rendszer minőségében és kivitelében múlja felül azokat, bár nem olcsó, 1500 euróba, vagyis több mint 450 ezer forintba kerül. Ez az ár azonban még mindig olcsóbb a hasonló, de professzionális filmeseknek szánt hasonló berendezésekről.

A fejlesztő egyébként alkatrészgyártással foglalkozik, így a készen megvehető motorok, akkumulátorok és más hasonló alkatrészek mellett saját maga tervezte meg, és megrendelésre gyártja a kameramozgató rendszert. Ezen extra pontos hajtású elektromos motorok végzik a kamera mozgásának szabályozását - mondta el az Origónak. A tervek szerint még idén nyáron elkészül a következő generációs változat, amely már nem csak előre vagy hátra tudja mozgatni a kamerát, hanem forgatni és dönteni is tudja majd azt. Az új modell már táblagépről vagy joystickkal is vezérelhető lesz, de ugyancsak kisfilmeseknek és amatőr filmeseknek szánják majd.