Hirtelen lett pénz az internet megvédésére

Vágólapra másolva!
A jelszóváltoztatást igénylő titkosítás újabb hibáit több millió dolláros befektetéssel előznék meg a netes óriások.
Vágólapra másolva!

A hónap elején felbukkant, világszerte rengeteg internetes szolgáltatáson jelszócserét okozó internetes hiba felbukkanása annyira megijesztette az internetes cégeket, hogy azok végre hajlandóak finanszírozni az OpenSSL nevű titkosítási technológia fejlesztését.

A számos honlap, internetbank és egyéb szolgáltatás által használt megoldás fejlesztésén az OpenSSL Szoftver Alapítvány közlése szerint eddig csupán egyetlen ember dolgozott teljes állásban, és mindössze évi kétezer dollárt, vagyis kevesebb mint félmillió forintot kaptak adományokból - pedig a megoldásra világszerte sok milliárd dolláros üzleteket alapoznak.

A globális krízis nyomán a technológiai cégek is hajlandóak lettek a zsebükbe nyúlni. A vállalatok finanszírozását élvező Linux Alapítvány csütörtökön bejelentette, hogy egy három évre szóló kezdeményezést indít útjára, amelynek keretében pénzügyi gondokkal küzdő, nyílt forráskódú projektek munkáját fogják segíteni az évek alatt összesen legalább 3,9 millió dollárral.

Elsőként az OpenSSL kerül sorra, amely ugyan csak a fenti összeg egy részét fogja megkapni, de már ez is sokat segíthet a fejlesztések előmozdulásában. Az Amazon, Cisco, Dell, Facebook, Fujitsu, Google, IBM, Intel, Microsoft és más cégek a megállapodás keretében vállalták, hogy legalább évi százezer dollárral támogatják az új kezdeményezést - írja az Ars Technica.