Elkészült a mindent elkapó robotkar

robotkar
Vágólapra másolva!
Bármit lehet dobni felé, palackot és labdát is elkap a szupergyors gépi agyat használó robotvégtag.
Vágólapra másolva!

A svájci École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) intézet kutatóinak fejlesztése egy szokatlan formatervű gépi kar, amelynek fejlesztésekor egyetlen dologra koncentráltak: arra, hogy képes legyen bármilyen formájú, felé dobott tárgyat elkapni.

A képességeit bemutató videón teljesen eltérő formájú tárgyak sem okoznak gondot a robotnak, egyaránt képes megfogni egy felé dobott teniszütőt, palackot és labdát, vagy akár egy kalapácsot is. A másfél méter hosszú gépkar a mögé szerelt három kamerán keresztül érzékeli a tárgyak érkezését. Az intézet fejlesztői szerint mindössze öt századmásodperc alatt képes felmérni a felé repülő tárgy alakját, és megbecsülni a repülési irányát is.


A rendszert vezérlő nagyteljesítményű számítógép ezeknek az adatoknak a birtokában ad utasítást a robotkarnak a megfelelő irányokba való elmozdulásra, illetve a négy darab mesterséges ujj behajlítására. A gyors reakció elérését azonban egy többfázisú tanulási fázis előzi meg, amelynek során egy emberi segítő mozgatja a robotkart a megfelelő irányokba. Később ezt a feladatot a gép magától is elvégzi.

Mire lehet használni egy elkapásra tervezett robotkart? Az intézet munkatársai szerint a későbbiekben egy sor területen lehet majd alkalmazni. Például akár zuhanó emberek elkapására, emberek felé repülő tárgyak biztonságos megfogására, vagy akár űrszemét megragadására is. Mivel a vezérlés alapját képező technológia minden korábbinál gyorsabb reakcióidővel működik, az elkapáson kívül később akár veszélyek elkerülésére is lehet majd használni, például járművekben.

A robotkar bármit azonnal megragad Forrás: EPFL