Olcsóbb lesz az új Xbox

Xbox one, 360
Vágólapra másolva!
Nyártól mozgásérzékelő nélkül is kapható lesz az Xbox One, harmincezer forinttal olcsóbb áron.
Vágólapra másolva!

Megváltoztatta az eredeti stratégiáját a Microsoft, és júniustól olyan olcsóbb verziót dob piacra a tavaly piacra dobott Xbox One konzolból, amelynek alapcsomagja nem tartalmazza a Kinect mozgásérzékelő kamerát. A cég eddig csak ezzel a kiegészítővel együtt árulta a játékgépet, míg a rivális Sony Playstation 4 kamera nélkül is megvásárolható. Az olcsóbb változat bevezetésének az lehet az oka, hogy a japán cég olcsóbban is beszerezhető konzoljából tavaly ősz óta már 7 millió darabot adtak el, míg az Xbox One-ból csak 5 millió fogyott világszerte. A Microsoft korábban azzal érvelt, hogy a kamera feltétlenül szükséges az "Xbox-élményhez".

Az Xbox One olcsóbb változata június 9-étől lesz elérhető az eredeti 500 dolláros helyett 400 dolláros áron. Magyarországon hivatalos importból, gyártói garanciával csak szeptembertől lehet majd megvenni a gépet, bár egyes forgalmazók saját importjukból már most is árusítják azt. Itthon az 500 eurónak megfelelő 150-160 ezer forintba kerül egy Xbox One, így az új, olcsóbb kiadás ára valószínűleg 400 euró, vagyis 120-130 ezer forint körüli lesz. A Kinect kamerát egyelőre nem lehet külön, utólag megvenni a konzolhoz, a kiegészítő ősszel lesz elérhető ebben a formában.

Xbox one, 360 Forrás: Xbox One



További könnyítés, hogy a Microsoft júniustól lehetővé teszi a Youtube és más hasonló appok használatát azoknak a konzoltulajdonosoknak is, akik nem fizetnek elő a cég Xbox Live Gold nevű előfizetéses játékszolgáltatására. Erre többek közt ahhoz is szükség van, hogy egy játékos a barátaival az interneten keresztül mérkőzhessen meg. A Sony hasonló prémium szolgáltatása keretében ingyenesen letölthető játékokat is kínál, mostantól ezt teszi majd a Microsoft is az Xbox One mellett a korábbi Xbox 360 játékgéppel is.