Vállalható tepsimobilok százezer alatt

Nokia Lumia 1320, 3 olcsó tepsimobil
Vágólapra másolva!
Ritkán kell tölteni, könnyű rajta gépelni, de alig lehet betuszkolni a zsebbe. A nagyképernyős okostelefon nem mindenkinek jó választás, de sokan esküsznek a tepsimobilra. Három jutányos árú készüléket próbáltunk ki.
Vágólapra másolva!

Néhány éve még értetlenül álltunk a Samsung óriásképernyős mobilja előtt, de az eladási statisztikák azt mutatják, hogy a tepsimobilnak csúfolt készülékek egyre népszerűbbek. Ehhez persze a technológia fejlődése is hozzájárult, a képernyők kávájának és a mobilok vastagságának csökkentése nyomán sokkal kényelmesebbé vált a többnapos üzemidőt kínáló óriásmobilok használata. Ezek a telefonok a nőknél is beváltak, mivel a legtöbben amúgy is retiküllel közlekednek, abban pedig egy ilyen méretű készülék is elfér. Egy általunk megkérdezett, húszas évei elején járó lány például azért választott magának tepsimobilt, mert hívásra már alig használja a telefonját, inkább netezik és filmeket néz rajta. Ezért azt sem bánja, hogy még egy kosárlabdázó sem képes fél kézzel átfogni a kijelző teljes felületét.

A szegény ember tepsimobilja

Tesztünk legolcsóbb példánya egy e-könyv-olvasóiról és táblagépekről ismert kínai cég itthon Wayteq márkanéven árult tepsimobilja, a Talk 5H. Ezt a telefont hiába keressük a szolgáltatók kínálatában, mert egyszerre két SIM-kártyát is képes fogadni (egyik foglalatában nagy, a másikban microSIM méretű kártyát), ami egyik mobilcég üzleti érdekeit sem igazán szolgálja. Memóriája 32 gigabájtig bővíthető, erre szükség is lehet, mert a beépített tárhely mindössze két és fél gigabájt körüli.

A Wayteq olcsó tepsije teljesen jó telefon, ha nem akarunk fotózni vele Forrás: Wayteq

A kártyafüggetlenül 55-60 ezer forintos áron megvehető telefon képernyője 5,5 colos, és 1280x720 pixeles a felbontása. Ez ugyan elmarad a full-HD-s csúcsmobilok részletességétől, de bőven megfelelő. Az LCD színei kissé kissé sápadtak, lilásak, a fekete betűk pedig szürkések, de ez nem befolyásolja érdemben a használatot. A már nem a legújabbnak számító Android 4.2-es rendszer meglepően folyamatosan futott a négymagos, 1,2 gigahertzes lapkával szerelt telefonon. A beépített hangszóró ehhez az árhoz képes meglepően szépen szól, a fehér műanyagból készült hátlap viszont hajlamos kissé recsegni.

A műanyag hátlap csak minimálisan recseg Forrás: Wayteq

Az akkumulátor kapacitása csak 2500 milliamperóra, de még ezzel is két napig bírta egy töltéssel a nálunk lévő tesztpéldány (bár csak szolid használat mellett). Két komoly negatívumot lehet felhozni a telefonnal szemben: 200 grammos tömegével elég nehéz, 8 megapixeles kamerájának képminősége pedig még a nem túl vérmes előzetes reményeinket is alulmúlta. A képeken a színek fakók, a kép torzul, a borzalmas a legjobb jelző rá, hiába tud full-HD-ben felvenni. Ha valaki szeret a mobiljával fotózni, annak nem jó választás a Talk 5H, mobilnetezni vagy appokat használni viszont megfelelő ez a fapados tepsimobil, még a 4G támogatása nélkül is.

Egy olcsó óriás, aki nem fél a színektől

Ha hajlandó egy kicsit több pénzt szánni egy jobb minőségű tepsimobilra, akkor a Nokia Lumia 1320-as lehet a jó választás. Ez a telefon hatcolos képernyőjével még nagyobb darab a Wayteq telefonnál, és egy kicsivel nehezebb is. Egyetlen SIM-kártyát tud fogadni (micro formátumút). Szerencsére a formatervezők szakítottak a korábbi Lumiák négyszögletes vonalaival (ezek sarkairól elég hamar elkezd lekopni a festék), a lekerekített forma nélkül nem is lehetne kényelmesen zsebrevágni. A mindenféle tarka, műanyag hátlapok ellenére ez a telefon is egy igazi monstrum. Emiatt azonban nagyon kényelmes rajta netezni, és a Windows Phone 8 rendszer jól eltalált virtuális billentyűzetén is kényelmes gépelni.

Nokia Lumia 1320-ast sem félkezes használatra tervezték Forrás: Flickr / Myriam Jorie

Ennek a telefonnak ugyancsak HD-felbontású a képernyője, de a színei nem furcsák, a betűk jól olvashatók, felületét Gorilla-üveg védi a karcolásoktól. Tesztelőnk a közelségérzékelő szenzorral aktiválható értesítési képernyőt is praktikusnak találta: például elég a mobil felé tartani kezünket, erre megjelenik a kijelzőn az óra, valamint a nem fogadott hívások és üzenetek száma. Ráadásul éjjel a rendszer kevésbé vakító vörös vagy zöld színű felületet használ. A Windows Phone 8 futtatásával nem volt semmi gond, a kétmagos lapka reszponzívan futtat mindent. Ez a telefon a fapados Wayteqnél nagyobb, 8 gigabájtos, bővíthető háttértárat tartalmaz, akkumulátorát viszont nem lehet házilag kivenni: cserébe a 3400 milliamperórás telep gond nélkül bírja két napig a használatot egy töltéssel. A Nokia tepsimobiljával ráadásul 4G-n is lehet mobilnetezni, extrája pedig a globális lefedettséget biztosító, offline is működő navigáció, a Here és a beépített mobil Office.

A Windows Phone 8 szoftver hátránya a kevesebb app Forrás: Nokia

Mivel a Lumia 1320-ast kártyafüggetlenül 80-85 ezer forintért meg lehet venni, nem meglepő, hogy a csúcsmobiloknál egyszerűbb, csak 5 megapixeles beépített kamerája van. Ezzel azonban elfogadható képeket és videókat lehet készíteni. A Nokia tepsimobilja esetében a kevéssé zsebkompatibilis méreten kívül csak egy dologgal kell kompromisszumot kötni: Windows Phone alá csak a legfontosabb appok érhetők el, Androidra jóval nagyobb a választék. Aki arra vágyik, hogy folyamatosan a legújabb játékokat nyomkodja a mobilján, annak nem a Nokia a legjobb választás.

Ez a telefon már táblagép is lehetne

Ha a Nokia tepsimobilja nagy, akkor a Samsung Galaxy Mega 6.3-asa óriási: a 6,3 colos képernyő már majdnem eléri egy Nexus 7-es táblagép méreteit, szerencsére itt a képernyő melletti káva jóval kisebb, ezért egy nagyobb zsebben elfér. A gyártó legnagyobb, itthon megvehető telefonjának megalkotásakor nem sok lehetősége volt a formatervezőknek. Hiába vékony a telefon, egy ekkora batárt nem lehet úgy zsebrevágni, hogy ne dudorodjon ki a nadrágból.

Egy ekkora batárt, mint a Galaxy Mega, sehogy sem lehet kecsessé tenni Forrás: Samsung

A Galaxy Mega tavalyi modell, kifutó készülék, ezért árai már meglehetősen széles palettán mozognak: a kártyafüggetlen telefont 80 és 130 ezer forint körüli összegért egyaránt megtalálni az árlistákon. A képernyő ezen a telefonon is HD-felbontású, a színekkel nincs probléma, ahogy a minőséggel sem. 4G-t ez a telefon is támogatja, kamerája pedig 8 megapixeles, és normális minőségű fotókat, full-HD-s videókat készít. Ebben a telefonban kétmagos, 1,7 gigahertzes lapka működik, tesztünkkor pedig Android 4.2 futott rajta, komolyabb lassulást vagy hasonló problémákat nem tapasztalatunk. Ez a telefon százezer forintos árig még kifutó modellként is jó vétel, hiszen 3200 milliamperórás akkumulátora is hozza a kétnapos üzemet, 130 ezerért már kevésbé éri meg, annyiért jobb paraméterekkel rendelkező, újabb típusok is vannak.