Egy monstrum táblagéppel győzne a Microsoft

A Microsoft bemutatta tabletjét, Surface Pro 3
Panos Panay, corporate vice president with Microsoft's Surface division, holds the new Microsoft Surface Pro 3 tablet computer during a press conference May 20, 2014 in New York.Microsoft unveiled the Surface Pro 3 tablet at an event in New York on Tuesday, as it attempts to fuel interest in its struggling tablet line amid increasing competition. The Intel Core-powered tablet measures 0.36 inches thick, boasts a 12-inch screen and weighs just under 2 pounds. AFP PHOTO/Stan HONDA
Vágólapra másolva!
Laptopnak kicsi és vékony, ám táblagépnek meglehetősen nagy és nehéz kütyüt adna a felhasználók kezébe a Microsoft. A cégnek ez egyszer már nem jött be, de most újból univerzális kütyüvel gyűrné le az iPadet és a MacBookokat.
Vágólapra másolva!

A Microsoft első, saját márkanéven elérhető táblagépe, a Surface hatalmasat bukott. A szoftvercég most ismét univerzális készülékkel próbálja legyőzni a Google szoftverét használó kütyüket, illetve az Apple termékei által jelentett konkurenciát.

Laptopnak elég könnyű

A Microsoft szerint a nyáron boltokba kerülő Surface 3 Pro gépet azért érdemes megvenni, mert egyben képes nyújtani egy táblagép és egy laptop előnyeit - pontosabban egy olyan tablet, amely teljesítményével már képes kiváltani egy laptopot. Az új modellen teljes értékű Windows 8.1 Pro rendszer fut, amely nem csak applikációk, hanem hagyományos szoftverek futtatására is alkalmas.

A hátsó kitámasztó és a billentyűzetet is tartalmazó tok a gép extrája Forrás: Microsoft

Az új készülék méretei alapján az Apple ultravékony MacBook Air noteszgépeihez hasonló, mivel 12 colos kijelzője van (azokat pedig 11 és 13,3 colos képernyővel lehet megvenni). Az új Surface nagyjából 800 grammot nyom a mérlegen, ezzel pedig még a nála kisebb, egy kilós MacBook Airnél is könnyebb.

Akik már a tízcolos táblagépet is nagynak tartják, mit gondolnának a 12 colos Surface Pro 3-ról? Forrás: AFP/Stan Honda

A Microsoft hibrid gépének legolcsóbb változata 64 gigabájtos háttértárat és kisebb teljesítményű Intel Core i3-as processzort tartalmaz nettó 800 dolláros árért - ez száz dollárral kevesebb a legolcsóbb MacBooknál (igaz, billentyűzet nélkül). A középkategóriás, i5-ös lapkával és 128 gigabájtos tárral felszerelt kiadásért 1000 dollárt kérnek, ez viszont pont azonos a 13 colos MacBook Airével. Az összehasonlítás némileg csalóka, mert a Microsoft új gépéhez még további 130 dollárba kerül a billentyűzetet és tapipadot is tartalmazó fedlap, és teljesen univerzális gépnek csak ezzel együtt tekinthető. Magyarország egyelőre nem szerepel azon országok között, ahol júniustól tervezik az új tablet árusítását.

A gépet i7 lapkával is meg lehet venni, így azonban ára már 1500-2000 dollárra emelkedik. Az iPadből a legdrágább, 4G-s változat ára is 930 dollárba kerül, de a tipikus felszereltségű modellért csak 500-600 dollárt kérnek el.

A Microsoft szerint jobb egy sima laptopnál Forrás: AFP/Stan Honda

Táblagépnek elég batár

Az új Surface a számítógépekben használatos, nagyteljesítményű lapkákkal van felszerelve: ezek hűtését nem lehet ventilátorok nélkül megoldani, mint egy tableten, de az új gép működés közben ugyanolyan halk lesz, mint egy hagyományos tábla.

Nagyon fontos, hogy az új Surface-szel a táblagépekkel is fel akarja venni a versenyt a Microsoft. Ezért került a szokványos szélesvásznú helyett kevésbé vékony, 3:2-es képarányú képernyő a gépre. A felbontása 2160 x 1440 pixel, ami nagyjából hasonló az iPad Airéhez, bár annak a képe egy kicsivel jobb, mivel a nagyjából 3,1 millió darab képpontot kisebb képernyőre zsúfolják fel. A MacBook Air képernyője egyelőre csaknem feleekkora felbontású.

Táblagépek között a 12 colos Surface Pro 3-as egy nehézbombázónak számít (billentyűzet nélkül) 800 grammos tömegével, hiszen a legnagyobb iPad Air kicsivel több mint feleannyit (470-480 grammot) nyom a mérlegen. A tabletek esetén nagyon fontos a tömeg, hiszen egy ilyen készüléket kézben vagy ölében tart használója, nem az asztalon használja, mint egy laptopot.

Az új Surface Prót az is megkülönbözteti riválisaitól, hogy egy különböző szögekben rögzíthető támasztékkal is felszerelték, amely asztalon, de akár ölben való használatkor is kinyitható. A géphez 130 dollárért lehet külön digitális tollat is rendelni, ez eddig leginkább a Samsung Note készülékek sajátja volt. Az előzetes specifikációk szerint az új Surface üzemidejével nem lesz gond, mivel akár 9 órás internetezést tesz lehetővé - ami elvileg csak egy órával marad el az iPadétől, ám a MacBook Airek közül csak a kisebbik modellel versenyképes.

A Microsoft Surface 3 Pro minden extrájával Forrás: Microsoft

Miért ne inkább olcsó táblát vegyünk helyette?

A Surface Pro 3 komoly hátránya, hogy egyelőre nem létezik belőle 4G modemmel felszerelt változat - mint az iPadből. Az első gyorstesztek alapján a Microsoft univerzális táblagépe inkább a laptopoknak jelent konkurenciát, nem a tableteknek. Bizonyára kevesen vannak, akik egyszerre akarnak tabletet és laptopot vásárolni, ám az nem ritka, hogy valaki a meglévő noteszgépe mellé vásárol egy táblagépet. Ilyen esetben pedig a Surface Pro 3 drágasága, nagy mérete és nehéz súlya miatt nem feltétlenül lesz jó választás.