Mégsem nézhetjük itthon ultra-HD-ben a focivébét

Vágólapra másolva!
A korábbi hírekkel ellentétben mégsem lehet majd óriásfelbontásban nézni a mérkőzéseket.
Vágólapra másolva!

Tavaly decemberben még arról számoltunk be, hogy a június 12-én induló futball világbajnokság mérkőzéseit ultra-HD felbontásban lehet majd nézni erre alkalmas készülékkel a fővárosban és környékén egy, a technológia tesztelésére szolgáló tévécsatornán. Hírünk alapjául a Nemzeti Hírközlési és Médiahatóság (NMHH) Médiatanácsa tavaly december közepén publikált döntése szolgált. Ebben készítették elő egy új, M4K nevű, a jelenleg elterjedt full-HD-s tévéknél négyszer nagyobb felbontást használó, szuper képminőségű tesztcsatorna indulását. A Médiatanács már a közleményben utalt arra, hogy az ultra-HD-s tartalmak tesztelésére "többek között a 2014-es labdarúgó-világbajnokság közvetítése szolgáltathat minőségi tartalmat".

Az Origo előbb az Antenna Hungáriát, majd az NMHH-t kereste meg az ultra-HD-s futballközvetítések indulásáról. A médiahatóságnál elmondták, hogy az ő döntésük csupán a szabályozás oldaláról teszi lehetővé az ultra-HD-s tesztadás beindítását. A csatorna műsorára kerülő tartalmakkal a közszolgálati adókat működtető MTVA-hoz irányítottak minket, amelynek kommunikációs igazgatóságán az Origo megtudta, hogy nem tervezik az idei futball-vb közvetítését ultra-HD minőségben.

Ennek egy átlagember valószínűleg nem látja kárát, mivel egy ilyen felbontású tévé legalább nagyjából egymillió forintba kerül. A szuper képminőségű ultra-HD-televíziókra igazából még alig érhető el műsor: az ilyen tévéket kiszolgáló Blu-ray filmek később várhatók, bár az amerikai Netflix online téka a saját gyártású House of Cards sorozatát ilyen felbontásban is adja.