Szuperszemei lesznek az Amazon mobiljának

Amazon Fire TV
Vágólapra másolva!
Két hét múlva mutatja be első telefonját az internetes áruház. Szenzorai a világ legjobban használható mobiljává tehetik a készüléket.
Vágólapra másolva!

Az új készüléket az Amazon június 18-án fogja bemutatni Seattle-ben, de már most kiadott róla egy előzetes videót. A teaseren magát az eszközt nem mutatja a kamera, csupán olyan embereket, akik először veszik kézbe azt. A promóciós videó szerint rendkívül lelkesednek a kezükben lévő kütyü képességeiért. "Tök jó", "hát ezt nem hiszem el", "hogy csinálja?" - ehhez hasonló szavak hangzanak el tőlük.

Ez a mobil lesz a legjobb vétel?

A TechCrunch úgy tudja, hogy az Amazon az orvosi eszközeiről ismert Omron cég Okao Vision nevű technológiáját építette be leendő új termékébe, ami akár táblagép vagy okostelefon is lehet. A megoldás négy darab, a kijelző mellett lévő infravörös kamerával tapogatja le a térben felhasználó arcát. Az infra színtartománynak köszönhetően a funkció sötétben is használható.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=erUZQ9GK0sE

Az emberek imádják az Amazon-kütyüt a promóciós videón

Az arc figyelése sokkal komfortosabbá teszi a készülék használatát: például automatikusan görgeti a képernyőn lévő szöveget olvasás közben, vagy rááll arra a menüre, amire használója néz anélkül, hogy ehhez a képernyőt kellene nyomkodni.

A TechCrunch szerint a készülék szemüveg nélkül is látható térhatású, 3D-megjelenítésére is képes lesz egy belső fejlesztésű, speciális LCD-vel. Ezt leszámítva a telefon egyébként átlagos felszereltségű lesz a kiszivárgott információk szerint: egy 1280x720 pixeles felbontású, 4,7 colos érintőképernyővel szerelik. Az Amazon Androidra alapozott, de a Google szolgáltatásait nem tartalmazó FireOS szoftverét egy Snapdragon lapka futtatja rajta 2 gigabájt mellett. A telefonon összesen hat darab kamera lesz beépítve, a négy infravörös szenzor mellett egy előlapi és egy hátlapi 13 megapixeles, hagyományos, fotózásra és videózásra való típus.

Azt is felismeri, ha slendriánul öltözünk

Az Okao Vison technológia az Omron saját bemutatója szerint egyrész emberi arc, vagy akár egy teljes személy felismerésére használható, így a megoldás az ujjlenyomat-olvasó vagy a képernyőzár kiváltására is alkalmas.



A demonstrációs videón egy férfi teljes testét végigszkennelik a kamerák, és nem csak személyét azonosítják, még azt is ellenőrzik, hogy a munkájához megfelelően van e felöltözve (a történet szereplője egyenruhát visel). Az arc sajátosságai alapján a technológia egyébként képes azonosítani egy ember nemét, életkorát vagy etnikai hovatartozását, és megbecsülni az életkorát is, bár a telefon esetében ezek a funkciók valószínűleg háttérbe szorulnak.

Az Amazon szupertelefonjának megjelenési ideje és ára még nem ismert, de a Quartz szerint jó esély van arra, hogy a cég a táblagépeihez és e-könyv-olvasóihoz hasonlóan viszonylag jutányos áron kínálja majd a készüléket, profitot pedig az arról igénybe vett szolgáltatások - zeneáruház, téka, felhőtárhely, játékok - használatából remél.