Már készül az okosmobil, amit csak hetente kell tölteni

Mobiltelefon-összehasonlítás. mobiltelefon Samsung Galaxy S5 akkumulátor
Mobiltelefon-összehasonlítás.
Vágólapra másolva!
A Microsoft kutatói két kicsi akkumulátorral tennék extra hosszú üzemidejűvé a telefonokat.
Vágólapra másolva!

A Microsoft kutatórészlegének munkatársai szerint nemcsak a lassan fejlődő akkumulátortechnológia felelős azért, hogy napjaink okostelefonjait naponta, de legfeljebb kétnaponta fel kell tölteni. A kutatók úgy vélik, hogy a készülékek szoftvereiben és hardveres felépítésében alkalmazott megoldásokkal is jelentősen növelni lehet a készülékek üzemidejét, akár hétnaposra bővítve azt - számoltak be a kutatók egy San Franciscó-i konferencián az MIT Technology Review című műszaki szaklap híradása szerint.

Bár Ranveer Chandra, a Microsoft kutatója szerint az akkumulátorok adott méret mellett elérhető energiatároló kapacitása az elmúlt tizenöt évben megduplázódott, az eszközök teljesítménye - és így fogyasztása is - ennél nagyobb mértékben nőtt, ezért elégedetlenek sokan a készülékek rövid üzemidejével.

Jelenleg minden okostelefont egy-egy nagy teleppel szerelnek fel Fotó: Origo



Chandra szerint a jelenlegi okostelefonok esetében a gyártók még nem alkalmaznak minden lehetséges megoldást az energiatakarékosabb működés érdekében. "Nem lehet csak ülni, és várni, amíg egy jobb akkumulátortechnológia megérkezik" - véli Chandra. A kutató szerint már az energiatakarékossági funkciók optimalizálásával is jelentősen lehet növelni az üzemidőt.

A microsoftos kutatók egyik ötlete, hogy az okostelefont nem egy nagy, hanem két kisebb méretű lítium-ion teleppel szerelik fel. Az egyik akkumulátort az olyan teljesítményigényes, így a telepet is jobban merítő feladatok - például játékok, videolejátszás - kiszolgálására optimalizálnák, a másik pedig a hardvert kevésbé igénybe vevő feladatokat szolgálja ki, például amikor a telefon készenléti módban van, és csak a bejövő hívásokat, üzeneteket várja.

Ranveer Chandra elmondása szerint a két különálló akkumulátor alkalmazásával már az első prototípusok üzemidejét 20-50 százalékkal tudták megnövelni - írja az MIT Technology Review. A szakértő szerint további problémát jelent, hogy az akkumulátorok nem tudják tökéletesen, veszteség nélkül átalakítani a bennük tárolt energiát elektromos árammá - ezért fordul elő, hogy nagy igénybevétel mellett például melegedni kezdenek. Az eltérő használati jellegre optimalizált telepekkel ezt a veszteséget is csökkenteni lehet.

Egy másik, még készülő megoldás a telefonon futó rendszer működését figyeli, és ha egy olyan futó appot detektál, amely túl sok energiát fogyaszt a háttérben futva, annak prioritását lekorlátozza, hogy megóvja a készüléket az idő előtti lemerüléstől.

A Microsoft akkumulátorokkal foglalkozó kutatóinak végső célja egy olyan okostelefon kifejlesztése, amelyet elég lesz hetente feltölteni átlagos használat mellett. A kutatók első fejlesztései már végleges termékekbe is bekerültek, például a Windows 8-at futtató mobil számítógépek energiatakarékos wifihasználatát is ezek biztosítják. Chandra és csapata pedig egy olyan, fejlesztőknek szánt segédprogramot készített, amely meg tudja becsülni, hogy egy adott app a működése során milyen mértékben meríti a telepet.