Gyárilag van kémprogram egy kínai okostelefonon

Vágólapra másolva!
A Samsung Galaxy S4-re hasonlító, de annak töredékébe kerülő kínai Star N9500 készülék beépített kémprogrammal került a boltokba.
Vágólapra másolva!

A kínai gyártók okostelefonjai általában harmadannyiba kerülnek, mint a Samsung vagy a Sony vezető népszerű modelljei, de ugyanazokból az alkatrészekből szerelik őket, így képességeik is hasonlóak. Az Origo olcsómobil-tesztjén is egy kínai készülék lett a legjobb ár-érték arányú telefon. A Star N9500 majdnem úgy néz ki, mint egy Samsung Galaxy S4, de 100 ezer forinttal olcsóbb. 12 megapixeles kamerával és négymagos processzorral szerelve rendkívül jó ajánlatnak tűnik mindössze 40 ezer forintért. Különösen keresetté teszi a modellt az, hogy egyszerre két SIM kártyát tud befogadni, így egy készülékben lehet egyesíteni a magán és a céges telefonszámokat.

Az N9500 gyártója a Google Play áruház helyett viszont egy kémprogramot telepített az androidos készülékre – közölte a német vírusirtó cég, a G Data. A telefon minden vásárlásról adatokat küld egy kínai szerverre. A modellből Franciaországban és Németországban adták el a legtöbbet, de kapható az Amazonon, az Ebay-en, és magyar számítástechnikai apróhirdetési oldalakon is megtalálható.

A kémprogrammal a kínai cég lehallgathatja és rögzítheti a beszélgetéseket, felderítheti a készülék helyzetét, nyomon követheti a vásárlásokat, ellophatja a bankkártyaszámokat és a banki visszaigazoló SMS-eket is – közölte a G data. Ez az első eset, hogy kiderült: egy gyártó fertőzött készülékeket szállít.