Jövőre már térben lát majd a tabletünk

Project Tango
Vágólapra másolva!
Az LG új tabletje úgy tapogatja le a környezetet, mint a Google kamerás autói. Miért jó ez?
Vágólapra másolva!

Fejlesztők számára már idén hozzáférhető lesz a Google Project Tango nevű táblagépe, amelynek egyediségét a hátoldalára szerelt különleges szenzor jelenti, amely képes letapogatni maga körül a teret, ezáltal saját, 3D-s térképet készíteni bármilyen lakásról vagy más zárt térről. Ehhez egy nagylátószögű kamerát és mélységérzékelőt használ.

A készülék első prototípusa - egy hétcolos, sok memóriával és nagy háttértárral szerelt táblagép - ezer dollár, vagyis nagyjából 220 ezer forint körüli összegért már idén nyáron előrendelhetik a technológia iránt érdeklődő fejlesztők. A táblagép végleges, kereskedelmi forgalomba szánt kiadását pedig az LG fogja gyártani, és várhatóan a jövő évtől lesz elérhető.

Johnny Lee, a projektért felelős Google-vezető bemutatta, hogyan térképezte fel saját lakásának belsejét egy Project Tango eszközzel a Protheus című sci-fi film drónjaihoz hasonlóan. Lee egy virtuális valóságot használó játékot is demonstrált, amelyben le kellett guggolnia, hogy beszélgetni tudjon a kijelzőn megjelenő, a valós térbe illesztett digitális törpével.

A technológia akár arra is alkalmas lesz, hogy valaki körbeszkennelje vele a szobáját, és egy applikációval virtuálisan átrendezze a bútorok elhelyezkedését. A térérzékelő szenzort a Google okostelefonokba is be akarja építeni. Az új érzékelővel szerelt eszköz ennél lényegesebben fontosabb lehet a látássérültek és vakok számára, akiknek előre tudja majd jelezni a felbukkanó akadályokat.

Project Tango Forrás: Origo