Kevesebbet kell várni a vécére, ha van felette lámpa

A Tooshlights lámpái a Hollywood Bowl vécéi mellett
Vágólapra másolva!
Felére csökkenti a nyilvános vécéknél való várakozás idejét egy pofonegyszerű amerikai megoldás.
Vágólapra másolva!

A Forbes által bemutatott megoldás a Tooshlights nevet viseli, és műszakilag rendkívül egyszerű technológián alapul. Ennek az a lényege, hogy a fülke ajtaja elé egy lámpát szerelnek fel, amely a zár elfordításakor piros színre vált, egyébként pedig zölden világít.

Zölden világít, ha szabad a vécé

A Tooshlightsot árusító cég szerint ezzel a pofonegyszerű megoldással az olyan zsúfolt helyszíneken is egyszerűbben áttekinthetőbbé válik, hogy melyik vécé üres, és melyik foglalt, mint egy sportcsarnok, koncertterem, vagy repülőtér. Ezeken a helyszíneken egymás mellett rengeteg toalettfülke sorakozik.

A Tooshlights lámpái a Hollywood Bowl vécéi mellett Forrás: Tooshlights



A megoldást kifejlesztő Los Angeles-i startup-cég szerint "csúcsforgalom" esetén a lámpákkal akár felére is csökkenthető az üres vécékre való várakozás ideje. A zöld-piros lámpákat a Hollywood Bowl koncertközpontban szerelték fel először, ahol a cég saját tapasztalatai szerint a lámpák felszerelése előtt a középen lévő teljesen üres fülkéket a vécéket felkereső emberek többsége nem használta, mivel tévesen hitték azokat foglaltnak. Eközben pedig teljesen feleslegesen várakoztak más fülkék megüresedésére.

Appal lehet megnézni, hol kell keveset várni

Kísérletkébben a Hollywood Bowl egyik női vécéjében szerelték fel a lámpákat, hogy egy hatalmas forgalmú toalettben teszteljék a hatásait. A cég szerint a megoldás további előnye, hogy nem kell a fülkék alján bámulva lábakat kutatni a fülkék foglaltságának ellenőrzéséhez. A Tooshlight rendszere egyébként a fülkék foglaltságát is folyamatosan monitorozza, így egy okostelefonos applikáción keresztül a stadionba látogatók valós időben megtekinthetik, hogy a közelükben lévő vécék közül melyik a legkevésbé zsúfolt. A rendszer külön fénymintával azt is tudja jelezni, ha az adott vécé meghibásodott, vagy takarítást igényel.

Appból lehet megnézni, hol van szabad vécé Forrás: Tooshlights



A technológiát egyébként a parkolóházakban is alkalmazott, hasonló lámpák ihlették, amelyek a parkolóhelyek keresését könnyítik meg. A cég jelenleg befektetőket keres, megoldására pedig nemrég szabadalmi védettséget kért. Tervei szerint még az idén 1500-2000 vécéfülkét szerel fel a lámpáival az Egyesült Államokban.

A Tooshlights a kaliforniai stadion vécéjénél Forrás: Tooshlights