Négy óra alatt beszkenneltek egy egész várat

Chillon várának modellje
Vágólapra másolva!
Drónok segítségével készült  csúcsminőségű 3D-s modell Chillon váráról. Ön is bejárhatja a virtuális kastélyt!
Vágólapra másolva!

A Genfi-tó partján lévő várról minden egyéb módszerrel rendkívül bonyolult lett volna háromdimenziós modellt készíteni, mivel egy tóparti sziklára épült. A légi fotózással foglalkozó Pix4D cég munkatársai ezért drónokat vetettek be az épület minden egyes részletének megörökítéséhez – írja az Fstoppers.

Chillon várának modellje Forrás: Pix3D

A Svájc leglátogatottabb történelmi emlékének számító kastély digitalizálásához boltban megvehető eszközöket – így DJI Phantom 2-es drónokat, GoPro kamerákat, valamint Canon és Sony tükörreflexes digitális fényképezőgépeket – használtak. A felvételek készítésében hat ember segédkezett, akik a drónokkal négy óra alatt összesen 6227 darab felvételt készítettek a várról, minden lehetséges irányból. A gépek a modell későbbi összeállításához szükséges egyéb információkat is rögzítettek.

Így digitalizálnak egy teljes várat

Mivel a készítők szándéka eleve az volt, hogy bizonyítsák, hogy minimális emberi munkával elvégezhető a feladat, a begyűjtött adatokat a saját fejlesztésű Pix4Dmapper szoftverükkel dolgoztatták fel. A program ugyan öt napig dolgozott a felvételek 3D-s modellbe való összeillesztésén, de az idő nyolcvan százalékában automatikusan végezte feladatát, és csak a maradék időben kellett egy emberi szakértőnek beavatkoznia a feladatba. Gyakorlatilag csak a megfelelő, elemzésre szánt felvételek kiválasztását kellett manuálisan elvégezni.

A fenti képre kattintva elérheti az elforgatható 3D-s makettet

A kész vármodellt a készítők a weben is körbejárhatóvá tették: a projekt honlapján a vár külső és belső modellje egyaránt elérhető kis és nagy részletességű változatban. Az előbbit a laptopot vagy lassabb számítógépet használóknak érdemes választaniuk, a maximális részletességű makett megnyitása ugyanis eléggé leterheli a PC-t.